БАЛЕВСКИ И КИРОВ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ ОТ ШИПКА 250 г
Информация
БАЛЕВСКИ И КИРОВ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ ОТ ШИПКА 250 г
Сушените плодове от шипка са напълно естествен продукт, произведен чрез контролирано сушене, което протича първоначално в естествена среда, а след това при температури от 40º до 50° С.
Характеристики:
Шипката е богато наситена с полезни вещества, което я прави предпочитана здравословна добавка към храната. Притежава доказани качества за стимулиране на съпротивителните сили. Смята се, че може да бъде от полза за поддържане доброто състояние на костите и ставите. Притежава антиоксидантен и диуретичен ефект, поради високото съдържание на витамин С и флавоноиди. Има положително въздействие върху сърдечносъдовата и кръвоносната система. Шипковият плод е богат на витамини - C, E, B1, B2, K, D, A (каротин), PP, P. Шипковият плод няма аналог сред растенията по съдържание на витамин C (500-2500 mg/100 g плод). По съдържания на витамин B1, B2 и каротин заема водещо място. Шипката е богато наситена с флавоноиди, пектин и желязо, захари (предимно захароза, около 2.5%), органични киселини (ябълчена и лимонена), дъбилни вещества и минерални соли (около 3.25%), калциеви (около 50 mg%), фосфорни (около 54 mg%), най-вече калиеви (около 512 mg%), магнезиеви (около 122 mg%) и натриеви (около 47 mg%) соли. Известно е, че е с високо съдържание на есенциални мастни киселини: линоленова киселина - омега 3 и линолова киселина - омега 6, както и антиоксиданта β-каротин. От захарите в шипката присъстват глюкоза, фруктоза, захароза. Част от богатия й състав са белтъчини, скорбяла, пектинови, дъбилни и азотни вещества.
Приложения:
- чай
- запарка
- отвара
- настойка
Хранителна стойност | на 100 грама сух продукт |
Енергийна стойност | 1667 kJ/393 kcal |
Общо мазнини, от които: | 3.81 g |
|
0.32 g |
Белтъци | 6.91 g |
Общо въглехидрати, от които: | 82.61 g |
|
15.68 g |
Сол (Натриев хлорид) | 0.10 g |
Състав:
100% биологична шипка плод
Начин на употреба:
- Чай от сушени плодове: 2 с.л. натрошени сушени шипкови плодове се поставят в емайлиран съд. Заливат се с 1 ч.ч. вода и се варят в продължение на 10-12 минути. След това се прецежда и по желание се подслажда.
- Витаминозна настойка: 5 с.л. сушени шипкови плодове се натрошават и се накисват в 500 мл вода за 10-12 часа. Прецежда се и се добавя 1 с.л. мед. Изпива се в рамките на 1 ден (може и наведнъж). Чрез студена настойка се запазват активните съставки и витамин C, съдържащи се в шипката.
- Отвара: 3 с.л. сушени шипкови плодове се поставят в 250 мл вряща вода. Вари се 10-15 минути в затворен съд. Охлажда се и се пие по половин чаша 2 пъти на ден, преди хранене. Не се подслажда.
- Запарка: 4 с.л. раздробени сушени шипкови плодове се заливат с 2 ч.ч. вряла вода. Съдът се затваря и се оставя на топло за 24 часа. Прецежда се и по желание може да се подслади. Пие се по половин чаша 2 пъти дневно, преди хранене. В хладилник запарката може да се съхранява 3-4 дни в хладилник.
Съхранение:
Опаковка:
250 грама
Производител:
„БАЛЕВСКИ И КИРОВ” ООД, България
Отзиви към продукт