Къпина
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Къпината е общо название на род храсти, разпространени в Европа, Азия и Северна Америка. У нас се среща в гори, храсталаци, поляни и планински склонове. Къпината има бодливо, полегато и силно разклонено стъбло. Листата са тъмнозелени, с елипсовидна форма.
Цъфтежът на растението е през пролетта и лятото, между май и август месец. Плодовете са тъмнолилави, съставени от множество малки плодчета.
Лечебни свойства
Плодовете на къпината са богати на витамин C, органични киселини и каротин. Те са добър антиоксидант и подсилват имунитета. В народната медицина се използват също листата и корените на растението. Ето част от лечебните им свойства:- имат противовъзпалително и антимикробно действие
- помагат при гастрит, диария и хемороиди
- имат доказан ефект срещу бяло течение
- листата се използват при възпаления на венците, кръвоизливи и кръвохрачене
- корените се използват при разширени вени
Начин на приложение
За да си приготвите отвара от къпина, сложете 2 супени лъжици от листата (или 1 супена лъжица от корените) в 500 милилитра вода. Варете ги 5-6 минути, след което свалете от котлона и прецедете. Пийте готовата течност 3-4 пъти на ден, по 1 чаша преди хранене.
Източници: wikipedia, zdravnitza.com, insect-fans.com