ДЖАРОУ ФОРМУЛАС N - АЦЕТИЛ ТИРОЗИН капсули * 120
Информация
ДЖАРОУ ФОРМУЛАС N - АЦЕТИЛ ТИРОЗИН капсули * 120
L-тирозинът е важен прекурсор на мозъчните невротрансмитери допамин, епинефрин и норепинефрин. Ако приемът му с храната е недостатъчен, фенилаланинът също може да се използва за производството на тирозин, който се осъществява при наличието на необходимите кофактори - желязо, витамин С и ниацин. Тироидните хормони трийодотиронин (Т3) и тироксин (Т4) също се синтезират от тирозин.
Като съставна част на протеините, съдържанието на тирозин в различните храни варира значително. По принцип, месото съдържа по-високи концентрации L-тирозин в сравнение със зеленчуците и зърнените култури, като пшеничният зародиш е изключение от това правило. Като единична аминокиселина, тирозинът се разтваря слабо във вода. Това е и основната причина, поради която някои продукти за парентерално хранене използват N-ацетил-L-тирозин (NAT) вместо само L-тирозин.
Въпреки наличието на активни транспортни механизми за аминокиселините към чревните ентероцити, слабата разтворимост на L-тирозина може да възпрепятства неговата бионаличност. Хората съобщават, че употребата на N-ацетил-L-тирозин (NAT) под формата на хранителна добавка води до много повече положителни за организма ефекти, в сравнение с приема само на L-тирозин. Също така вкусът на напитките и шейковете, към които е прибавен NAT, вместо тирозин, е много по-добър.
Мозъчен метаболизъм
Както в случая с червата, има активни транспортни механизми, които позволяват тирозина да премине кръвно-мозъчната бариера. Въпреки това, тези механизми не са специфични за тирозина и пренасят и други подобни на него аминокиселини до мозъка. Достигайки до централната нервна система, тирозинът може да се използва като изходна суровина за производството на невротрансмитерите допамин, епинефрин и норепинефрин.
С възрастта, обаче, синтезът на допамин в мозъка често пъти намалява. Недостигът на съединението в базалните ганглии може да доведе до влошаване на двигателни функции, свързани с координацията, рефлексите и походката. Не е съвсем ясно защо това се случва, но според една от хипотезите, намалените нива на антиоксидантни ензими позволяват натрупване на вторичен водороден пероксид около клетките, произвеждащи допамин, което води до тяхното увреждане.
Освен че подобрява координацията на движенията и регенерацията на тъканите (чрез подпомагане освобождаването на растежен хормон), допаминът увеличава удоволствието, което изпитваме при прием на храна и секс. Съществува теория според която голяма част от случаите на преяждане се дължат на недостатъчното производство на допамин в централната нервна система. NAT може да помогне на мозъка да реагира адекватно при понижаване нивата на допамин в него.
Настроението и как то влияе на хранителните навици
Тъгата и обезсърчаването са естествена реакция на организма при разочарование или загуба от различен характер. Въпреки това, в нашето съвременно общество, настроението ни често пъти се разваля, било то заради храната, която консумираме, или небалансирания ни начин на живот. Често пъти хората, които приемат недостатъчни количества витамини, минерали и протеини и в същото време много въглехидрати, са тъжни. Рядката консумация на белтъчни храни, прекомерният прием на стимуланти и хроничният стрес също могат да доведат до ниски нива на тирозин, тирозин-зависими хормони и невротрансмитери. В някои случаи се образува един порочен кръг между неправилния хранителен режим и лошото настроение. От биохимична гледна точка, тъжните хора имат повишени нива на норепинефриновия метаболит 3-метил- 4-хидрокси-фенилгликол (MHPG). В някои случаи повишените нива на този биомаркер индикират понижен метаболизъм на тирозин.
Като предшественик на важни невротрансмитери, тирозинът е изключително важен за начина, по който нашето тяло реагира при стресови ситуации. Провеждани с животни проучвания сочат, че тези, на които допълнително е даван тирозин, по-добре контролират напрежението и избягват депресивните състояние. Опити с войници, подложени на интензивни физически упражнения, също сочат аналогични резултати. Според множество проучвания приемът на тирозин под формата на хранителна добавка е много полезен при стрес, студ, умора, продължителна работа или липса на сън. Той помага за регулиране нивата на хормоните, произвеждани от организма при стрес, подпомага метаболизма и по-добрата памет и концентрация при неблагоприятни условия. Също така приемът на N-ацетил-тирозин под формата на хранителна добавка помага за балансиране нивата на тирозин в организма.
Недостиг на Тирозин
Тирозинът играе важна роля при клетъчната сигнализация, тъй като регулира множество процеси в клетките с помощта на тирозин киназни рецептори (включително и чувствителността към инсулин). Той е предшественик на пигмента меланин, който се използва от тялото при защита от UV лъчите. Съществуват и някои неотдавнашни доказателства, според които меланинът действа като мощен хелатообразуващ агент в организма и помага за отделяне на токсичните тежки метали. Дефицитът на тирозин може да причини отоци, слабост, нарушена чернодробна функция и загуба на мускули или други тъкани. Ниско протеиновите диети също могат да доведат до недостиг на тирозин.
N-ацетил тирозинът е ацетилирано производно на аминокиселината L-тирозин. Обикновеният L-тирозин е по-малко стабилен и по-малко разтворим във вода, което може да намали неговата бионаличност. Ацетилирането повишава разтворимостта и стабилността на някои аминокиселини.
Хранителната добавка на Jarrow Formulas® N-ацетил тирозин съдържа също и витамин В6, който подпомага преобразуването на тирозина в невротрансмитери и хормони в човешкото тяло.
За кого се препоръчва продуктът?
Като предшественик на невротрансмитерите допамин и норепинефрин, N-ацетил-тирозинът може да бъде изключително полезен за здравето на централната нервна система.
Състав:
Съдържание на 1 капсула:
- Витамин В6 (като пиридоксин хидрохлорид) - 5 мг;
- N-ацетил-тирозин - 350 мг.
Помощни вещества: Силициев диоксид, магнезиев стеарат (от растителен източник), целулоза, желатин (капсула).
Не съдържа: Соя, глутен, пшеница, мляко, риба, яйца, миди, черупкови плодове, фъстъци.
Начин на употреба:
Вземайте 1 капсула 1 - 2 пъти дневно, за предпочитане на гладно със сок, или както Ви е предписал медицински специалист.
Преди да започнете употреба, извършете консултация с лекар:
- ако страдате от заболяване;
- при бременност;
- при кърмене;
- ако правите опити за зачеване;
- ако нямате навършени 18 години;
- ако приемате лекарства (най-вече МАО - инхибитори).
Съхранение: Далече от достъп на деца.
Опаковка: 120 капсули.
Производител: Jarrow FORMULAS, САЩ.
Отзиви към продукт