ДЖАРОУ ФОРМУЛАС РИБЕНО МАСЛО EPA - DHA БАЛАНС капсули * 240
Информация
Рибено масло, пречистено чрез молекулярна дестилация, което снабдява тялото с EPA (Ейкозапентаенова киселина) и DHA (Докозахексаенова киселина) и предлага ползи за здравето от двете важни омега-3 мастни киселини в съотношение в съотношение 2:1. Двете съставки влияят благоприятно върху здравето на сърдечно-съдовата система и мозъка. EPA и DHA подпомагат функцията на мозъка и ставите и могат да стимулират позитивното настроение.
Продуктът е без мирис на риба и е с естествен аромат на ягоди.
Как действат активните съставки?
Ейкозапентаенова киселина (EPA) - Есенциална мастна киселина, която поддържа здравето на сърдечносъдовата система.
Докозахексаноева киселина (DHA) - Есенциална мастна киселина, която е от решаващо значение за здравето на мозъка и очите, особено при бебетата и малките деца.
Балансът между EPA-DHA
Омега-3 мастните киселини - ейкозапентанова (EPA) и докозахексаенова (DHA) са обект на редица научни проучвания. Доказано е, че подкрепят здравето на сърдечно-съдовата система и мозъчните функции. Открито е и, че диетата с високо съдържание на мазнини (от морски риби) на гренландските ескимоси е сред основните причини за доброто сърдечно-съдово здраве на хората от този етнос.
Полиненаситените мастни киселини и техния баланс
За хората е от съществено значение да си набавят както омега-3, така и омега-6 полиненаситени мастни киселини (PUFA) от храната, която консумират. Въпреки това, в съвременната диета количеството на омега-6 мастните киселини е поне 10 пъти по-голямо от това на омега-3 киселините. Тези стойности са в рязък контраст със сравнително еднаквото съотношение, приемано от хората, населявали морското крайбрежие в епохата на Палеолита. Прекомерната консумация на омега-6 мастни киселини, по-специално линолова киселина, се дължи най-вече на предварително обработените храни, продуктите на основата на царевица и растителните масла.
В организма омега-3 и 6 мастните киселини се свързват с действието на различни ейкозаноиди, които от своя страна контролират набор от възпалителни модулатори, наречени простагландини и левкотриени. Същността на проблема е, че телата ни разчитат на общ набор от ензими - десатурази, елонгази, циклооксигенази и липоксигенази, нужни за превръщането на мастните киселини в различни действащи медиатори. Като цяло, тези ензими притежават приблизително еднакви "предпочитания" спрямо двата вида омеги, когато те постъпват в тялото в сравнително равни количества. Промените в относителната им концентрация, обаче, изменят техния "афинитет", а дисбалансът може да доведе до възпалителни реакции.
DHA: важна не само за здравето на мозъка
DHA обикновено е считана за омега-3 киселина, пазителка на мозъка. На практика, обаче, участва и в строежа и функциите на нервите, ретината и сивото мозъчно вещество - все структури, съставени от тъкани, отговорни за предаването на нервните импулси.
Всъщност DHA съставлява около 40% от PUFA в мозъка и приблизително 60% от PUFA в ретината. Тя е абсолютно необходима за развитието на мозъка. Поради тази причина приемът й се препоръчва по време на бременност и кърмене. Нейните ефекти са резултат от въздействието, което оказва на пропускливостта на клетъчните мембрани. DHA е предшественик (прекурсор) на невропротектина D1, осигуряващ широкоспектърна защита за мозъка.
В допълнение към изключително важното й въздействие и влияние за мозъка, DHA има ключово значение за целия организъм. Постепенно учените започват да осъзнават, че тя играе роля, допълвана от тази на EPA. Така двете мастни киселини закрилят здравето на сърдечно-съдовата система. Проучвания, проведени сред японски и кавказки мъже, демонстрират по-силния й ясно изразен ефект спрямо EPA, що се каса до здравето на кръвоносните съдове.
EPA: ключова не само за сърцето
EPA обикновено се класифицира като омега-3 киселина, приятелка на сърцето, срещаща се в изобилие в рибеното масло. Множество изследвания доказват благоприятните й ефекти при третиране на сърдечно-съдови заболявания и подкрепата, която оказва, за поддържане нормалните стойности на кръвното налягане.
Все пак, подобно на ситуацията с DHA, натрупаните научни данни свидетелстват, че EPA влияе на работата и на други системи в човешкото. Последните проучвания, посветени на настроението и поведението установяват, че приемът на Ейкозапентаеновата киселина може да бъде дори по-важен от този на Докозахексаеновата в това отношение.
Съотношение между EPA и DHA
Също както съществува оптимален баланс между омега 3 и 6 мастни киселини, равновесие трябва да има и между EPA и DHA, тъй като в организма и двете допълват своето действие. Като цяло, те трябва да се приемат, а не поотделно. За съжаление въпросът какво следва да бъде точното съотношение не е съвсем ясен. Ако потърсим отговора на въпроса в природата, ще открием, че съотношението между EPA и DHA сред отделните видове студеноводни морски риби варира от 2:1 до 1:2.
Хранителната добавка EPA-DHA Balance на Jarrow Formulas съдържа ултрапречистени и силно концентрирани омега-3 мастни киселини, извлечени от рибено масло в съотношение 2:1 с изключително полезно действие.
Начин на употреба: Приемайте по 1 мека капсула 1 до 2 пъти дневно с храна или по указание на медицински специалист.
Допълнителна информация:
Продуктът е хранителна добавка и не е заместител на разнообразното и балансирано хранене.
Да не се употребява по време на бременност и кърмене и при установена индивидуална непоносимост към някоя от съставките!
При употреба на лица под 18 годишна възраст е необходима консултация с лекар или фармацевт.
При употреба на лекарствени медикаменти, особено антикоагуланти или при наличие на заболяване, моля консултирайте се с лекар, преди употребата на този продукт!
Преустановете употребата и се консултирайте с лекар, ако възникнат нежелани реакции.
Производител: JARROW FORMULAS, САЩ
Състав на 1 софтгел капсула:
Калории - 10
Калории от мазнини - 10
Мазнини - 1 g
Концентрат от рибено масло - 1000 mg
Омега-3 мастни киселини- 600 mg
EPA - Ейкозапентаенова киселина (във в
Отзиви към продукт