ШИПКА НА ПРАХ 150 г ЗДРАВНИЦА
Информация
ШИПКА НА ПРАХ 150 гр. ЗДРАВНИЦА
Акценти:
- Суперхрана от България;
- Смлени на прах, цели плодове от шипка;
- Без глутен и ГМО.
По съдържание на Витамин С шипката изпреварва дори цитрусите. Плодът й е богат, още, на Витамини Р, В1 и В2, каротин, пектин, органични киселини и минерали. Семената й съдържат витамин Е и 12 - 16% масло, което ги прави ценна суровина за козметиката и за производството на комбиниран фураж. Добре узрелите цели плодове на шипка се изсушават много внимателно. След това се смилат до получаване на фин прах. Продуктът има характерен червеникав цвят и приятно кисел послевкус. Използва се за директна консумация или в комбинация с други брашна.
Ползи:
В българската народна медицина шипката е много разпространена. Плодовете й се употребяват като средство за укрепване на защитните сили на организма и за повишаване на работоспособността, най-вече през късна есен, зимния период и в ранна пролет. Препарати, приготвени на основата на шипка, успешно се използват при инфекциозни заболявания, атеросклероза, болести на черния дроб, бъбреците и дихателните органи, стомашно-чревни проблеми, простуда, нарушения в обмяната на веществата и ендокринни разстройства. При продължително боледуване шипката повишава тонуса и имунитета. Укрепва кръвоносната система и увеличава пропускливостта на съдовете. Помага при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур. Ускорява възстановяването на тъканите и синтеза на хормони. Има противовъзпалително, жлъчегонно и пикочогонно действие. Освен, че ни защитава от инфекции, сваля кръвното налягане, нормализира обмяната на веществата и помага за усвояването на желязо. Има леко слабително действие, но трябва да се приема по-продължително време. Често се съчетава с цвят на каркаде /хибискус/.
Състав: Изсушени и смлени на прах цели плодове от шипка (Fr. Rosa Canina).
Хранителни стойности на 100 g:
- Енергия: 162 kcal / 678 kJ;
- Въглехидрати: 38.22 g, от които:
- захари: 2.58 g;
- Диетични фибри: 24.1 g;
- Белтъчини: 1.6 g;
- Мазнини: 0.50 g, от които:
- наситени мастни киселини: 0.34 g;
- ненаситени мастни киселини: 0.16 g;
- Сол: 0.00 g.
Начин за употреба:
Продукт, подходящ за директна консумация или за употреба в кулинарията.
Шипковите плодове на прах могат да се прибавят към основните съставки на сурови десерти, кремове или топинги за придаване на възбуждаща апетита кисела жилка. 1 супена лъжица може да се сложи към смутита и шейкове, за да направите състава им още по-хранителен. С тях можете да приготвите и топъл или студен чай, както и освежаващи напитки. Смесете ги към ядкови или зърнени брашна за направата на плодови хлебчета, кексове, бисквити или каша. Заради високото съдържание на пектин, лесно и бързо спояват сместа и попиват част от влагата.
Рецепти
- Чай: 1 супена лъжица шипка на прах се запарва в 250 мл вряща вода и престоява 1 час. Прецежда се и се пие като чай.
- Вино: 500 g шипки на прах се заливат с 4 литра хладка, предварително преварена вода. Добавя се 1 кг. захар. С цел ускоряване на ферментацията можете да добавите жива мая, разтворена във вода. Сместа се оставя да престои в отворен съд на стайна температура за около 20 дни. Преди употреба задължително се прецежда.
- Имуностимулатор: 1 с. л. шипки на прах се смесва с натурален пчелен мед. Приема се по 1 супена лъжица веднъж на ден. Може да се използва целогодишно от възрастни. За деца приемът е по половин супена лъжица.
Опаковка: 150 гр.
Производител: "Ню Ес Нет" ЕООД, България.
Отзиви към продукт