Глог (Crataegus Monogyna L.)
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 2
Глогът е род покритосеменни растения, който включва няколко вида храсти и малки дървета. Разпространен е предимно в умерените ширини на северното полукълбо. В България се среща из горите и храсталаците до 1500 м надморска височина.
Достига на височина до пет метра. Цъфти през пролетта, цветовете му са бели, с правилна форма. Плодът е червен, месест, с костилка.
Лечебни свойства
Използват се както плодовете и цветовете на глога, така и листата. Те имат редица полезни за организма свойства, прилагани в народната медицина от стотици години. Ето част от тях:- глогът има редица полезни свойства за сърдечно-съдовата система: разширява кръвоносните съдове, смъква артериалното налягане, подобрява кръвоснабдяването на сърцето и мозъка, помага при сърдечна невроза
- действа добре на нервната система, успокоява, увеличава концентрацията
- използва се също при задух, болести на щитовидната жлеза, виене на свят, проблеми с простатата
Начин на употреба
Това са две от най-популярните методи за приготвяне на запарка от глог:- 1 с.л. глогов цвят се залива с 250 мл вряща вода. Оставя се да кисне за поне 2 часа. Готовата течност се приема 3 пъти дневно, по 1 винена чаша
- 1 с.л. от плода се слага в около 400 мл вода. Вари се 10 минути. Готовата течност се пие 3-4 пъти дневно, по около 100 мл преди всяко ядене
В нашата аптека се предлагат и капсули с екстракт от глог, които понижават кръвното налягане, действат добре на кръвоносните съдове и помагат при безсъние.