Жълт Кантарион (Hypericum Perforatum)
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Жълтият кантарион (наричан още звъника) е многогодишно тревисто растение. Среща се в целия свят по тревисти места, храсталаци и сечища. Само у нас има над 20 вида жълт кантарион.
Билката достига до 1 метър височина и има силно разклонено стъбло. Листата са малки и с елипсовидна форма.
Жълтият кантарион цъфти през пролетта и лятото - между май и септември. Цветовете са събрани в метлица и ярко жълти.
Лечебно действие
В народната медицина се използва надземната част на растението. Жълтият кантарион има десетки доказани лечебни свойства, сред които:- силно антимикробно, противовъзпалително и заздравяващо действие
- положителен ефект върху цялата храносмилателна система - помага при язва и гастрит, подобрява храносмилането, лекува диария
- подпомага оросяването на сърцето, засилва сърдечната дейност, намаля високото кръвно налягане
- прилага се при изгаряния и рани, има силен кръвоспиращ ефект
- има успокояващо действие и помага в лечението на депресия
Начин на употреба
За да си приготвите запарка от жълт кантарион, сложете 1 с.л. от билката в 250 мл вода. Оставете да заври за 10-15 минути, след което прецедете и оставете да изстине. Готовата течност пийте на няколко пъти, в рамките на едно денонощие.Можете да си направите и мастен извлек. Накиснете 100 грама жълт кантарион в 500 мл зехтин и оставете на светло поне за 10 дни. Готовате течност приемайте 3 пъти дневно, по 2 ч.л. преди всяко ядене.