Маточина (Melissa officinalis)
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 2
Маточината (Melissa officinalis) е многогодишно тревисто растение. Среща се във всички области на България, предимно из храсталаци , тревисти и каменисти места. Стъблото ѝ е разклонено, покрито с власинки. Достига между 30 и 80 см височина.
Цветовете на маточината са бледожълти, бледорозови или бели. Листата ѝ са продълговати или с ромбоидна форма. Плодът е съставен от четири яйцевидни орехчета. Маточината цъфти през топлите месеци на годината, между юни и септември. От растението се ползват листата и връхните части от стъблото.
Лечебно действие
Маточината има редица полезни свойства, познати открай време. Ето една част от тях:- Успокоява нервната система, има болкоуспокояващо и противогърчово действие. Въздейства добре на храносмилателната система и метаболизма, стимулира апетита, спира гаденето и повръщането.
- Помага при високо кръвно налягане, сърдечни и други неврози, също и при неврастения
- Действа ефикасно при смилателни нарушения от неврогенен произход
- Засилва зрението
- Листата ѝ се употребяват при виене на свят, безсъние, главоболие и мигрена
- Жабуренето с маточина е ефикасно средство срещу лошия дъх
Външно приложение
Маточината се използва се за налагане на лапи при натъртвания, ревматизъм, подуване на млечните жлези, лечение на циреи.Вътрешно приложение
Залейте две супени лъжици от билката с около 400 мл вряла вода. Оствете да се накисне поне за 1 час. Готовата течност се пие три-четири пъти дневно, по около 100 мл преди всяко ядене.Не е препоръчително да приемате маточина, ако имате остро възпаление на стомаха или червата, или силна кашлица.