8 червени зеленчука и техните ползи за организма
Фионутриентите, които са виновници за наситените цветове, имат и мощни здравословни качества. Тези вещества помагат да се предотврати заболяването от рак и подсилват имунната система.
Според Американския раков институт, въпреки големите ползи, 95 % от възрастните не приемат достатъчно червени и оранжеви зеленчуци.
1. Цвекло
Цвеклото е сред най-богатите на антиоксиданти зеленчуци. То също е чудесен източник на калий, фибри, фолиева киселина, витамин С и нитрати. Според скорошно проучване цвеклото помага да се смъкне високото кръвно налягане, подобряява потока на кръвта и засилва общата физическа издръжливост.
Сокът от цвекло също може да се пие, но според лекарите не трябва да се прекалява. Препоръчва се прием най-много по 3-4 пъти седмично, като се смесва с други плодови или зеленчукови сокове.
2. Червено зеле
Червено зеле споделя много от полезните си свойства с роднините си брюкселско зеле и броколи. Тъмният му цвят идва от антоцианините - мощни антиоксиданти, намалящи риска от мозъчни заболявания и рак.
Червеното зеле изобилства от витамини и минерали. Една чаша от него съдържа 85% от препоръчителната доза витамин С, 42% от витамин К и 20% от дозата за витамин А. Освен това е богат източник на фибри, витамин B6 и манган.
3. Домати
Независимо дали участват в сос, салата или основно ястие, доматите имат редица ценни качествеа. Този популярен зеленчук съдържа много ликопен, витамин C и калий. Според Американския здравен институт, около 85% от ликопена, който приемаме, идва от свежи домати и продукти от домати.
4. Червени чушки
Тези сладки зеленчуци ще ви осигурят необходимата дневна доза от витамин А, три пъти дневната доза витамин C, и на всичкото отгоре съдържат само 30 калории в 100 грама. Червените чушки са чудесен избор за правилното функциониране на имунната система и сияйна кожа. Високата концентрация на витамин C помага да се защитите от инфекция.
5. Репички
Тези лютиви кореноплодни са чудесен източник на витамин C, фолат и калий. Репичките съдържат само 9 калории в една чаена чаша. Заради многото фибри в тях със сигурност са по-здравословен избор от така любимите ни бисквити.
6. Червени люти чушки
Разгорещете се и се заредете с полезни вещества, благодарение на червените люти чушки. За някои те може да са твърде голямо предизвикателство, но си заслужава - съдържат 2/3 от необходимата доза витамин C, освен това и магнезий, мед и витамин А.
7. Червен лук
Едва ли ще искате да гризете суров червен лук, но използването му при готвене ще ви даде бонус полезни вещества. Червеният лук съдържа органосулфури - съставки, срещани в чесъна и праза. Тези фитохимикали подсилват имунната система, смъкват холестерола и помагат на черния дроб.
8. Червени картофи
Американската академия за хранене и диететика препоръчва яденето на картофи заради калия, който помага за регулиране на кръвното налягане. Освен това червените картофи изобилстват от витамин C, витамин B6 и тиамин.