9 храни, които държат раковите заболявания далеч
Това, което слагате в устата си, може да доведе до стимулиране на ензими и протеини, притежаващи способността да укрепят имунната ви система и тя да се справи с раковите клетки.
Вижте 9 храни с доказано антираково действие:
1. Куркума. Това, което прави куркумата високо ефективна срещу раковите клетки, е нейното съединение куркумин. То има превъзходни антиоксидантни свойства, а според изследвания потиска окислителния стрес и възпаление, и двете от които могат да допринесат за образуването и разпространението на раковите клетки.
2. Зелен чай. Тази изключително популярна азиатска напитка е пълна с епигалокатехин галат, най-мощният катехин, откриван в зеления чай. Той помага при потискане на възпалението, а освен това спира безконтролното им разпросртанение. Експерти казват, че той също така осигурява впечатляваща подкрепа на сърдечносъдовата система.
3. Морски зеленчуци. Тъй като те са пълни с минерали и антиоксиданти, не е чудно защо комбу, нори, уакаме, араме и други морски зеленчуци са известни с това, че могат да държат рака далеч. Изследвания са показали, че морските зеленчуци са особено добри в предотвратяването и борбата с рак на дебелото черво, а също и много други видове рак.
4. Кръстоцветни зеленчуци. Хранителен режим, богат на карфиол, зеле и броколи, намалява значително риска от онкозаболявания. Това е така, защото тези кръстоцветни зеленчуци съдържат съединения, потискащи раковите клетки. Освен това те предотвратяват метастазите и насърчават смъртта на раковите клетки.
5. Домати. Ликопенът в доматите е мощен антиоксидант, известен с това, че предотвратява и убива раковите клетки. Нещо повече - ликопенът бори хроничното възпаление - състояние, което значително допринася за развитието на рак, както и на сърдечносъдови заболявания.
6. Чесън. Не е тайна, че той е в състояние да допринася много за здравето. Знаете ли, че чесънът също е отличен боец срещу рак? Изследвания са показали, че диалил дисулфидът в това растение спомага за предотвратяване на разпространението на раковите клетки. Също така помага при неутрализиране на свободните радикали и насърчава смъртта на раковите клетки.
7. Червено грозде. В него има съединение, известно като ресвератрол, което е доказано ефективно срещу рак. Той насърчава здравето на черния дроб, така че този жизненоважен орган да свърши работата си в детоксикацията на организма, предпазвайки го от рак. Освен това ресвератролът помага в производството на циклооксигеназа-2, за която е доказано, че намалява разпространението на раковите клетки в тялото.
8. Хлорофил. Този зелен пигмент, откриван в растенията, има антиракови способности. Два невероятни източника са хлорела, която неутрализира тежките метали в организма, и спирулина, която укрепва имунитета, правейки борбата с онкозаболяванията по-ефективна.
9. Гъби. В продължение на много векове гъбите са били използвани от традиционните лечители за справяне с редица болести. Проучванията показват, че има много съединения в гъбите, притежаващи превъзходни противоракови свойства. Гъбите подпомагат имунната система, което е ключово в битката с рака.