Сминдух (Trigonella foenum-graecum)
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Сминдухът е едногодишно тревисто растение, произхождащо от Азия. У нас се среща по тревисти места и се отглежда в градините. Достига на височина до 60 см, има кухо стъбло и малки елипсовидни листа.
Лечебно действие
Сминдухът е известен като подправка, участваща в шарената сол, но ползите на растението не спират дотук. Семената му имат редица лечебни свойства, използвани в народната медицина от столетия:- действа възстановително за организма, подобрява защитните сили, стимулира обмяната на веществата
- помага в лечението на белодробни заболявания
- прилага се върху рани за по-бързо заздравяване
- заради високото си съдържание на витамин PP помага срещу пелагра
Начин на приложение
За да си приготвите запарка от сминдух, залейте 1 с.л. от билката с 400 мл вряла вода. Оставате да се накисне за 1-2 часа. Готовата течност пийте 3-4 пъти дневно, по една чаша преди всяко хранене.