Лавандула (Lavandula Angustifolia)
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Лавандулата е многогодишно растение, трева или полухраст. Вирее до 1000 метра надморска височина. У нас се отглежда предимно около Казанлък, Карлово, Пловдив и Стара Загора.
Лавандулата достига до около 80 сантиметра височина. Има продълговати, срещуположни листенца. Цъфтежът на растението е през летните месеци. Цветовете са синьо-виолетови.
Още от древни времена лавандулата е известна с аромата си и съдържанието на етерично масло. Цветовете се използват за направата на парфюми, кремове, масла. Намира приложение и в кулинарията като подправка.
Лечебни свойства
Освен в козметиката и кулинарията, лавандулата се използва и в народната медицина. Растението има редица лечебни свойства:- успокоява нервната система и помага при безсъние
- има блокоуспокояващо действие
- облекчава стомашни спазми, колики, газове
- помага при зъбобол и гърлобол
- използва се при рани, натъртвания и ухапвания
- облекчава главоболие
Начин на приложение
Външно приложение: Лапи и компреси с билката може да налагате върху рани и обриви. За масажи при настинка се използва масло от лавандула, разтворено в спирт.Вътрешно приложение: За да си приготвите запарка от лавандула, залейте 1 супена лъжица от билката с около 400 милилитра вряла вода. Оставете да се накисне за 1-2 часа, след това прецедете. Пийте готовата течност 3-4 пъти на ден, по една чаша преди всяко хранене.