Защо да консумираме тиквени семки?
Тиквените семки могат да се консумират сурови или печени на фурна на не по-висока температура от 170°С за около 15 минути. Те могат да бъдат чудесно допълнение към салати, супи и сосове.
Вижте защо трябва да ги ядете по-често:
1. Намаляват риска от рак. Доказано е, че тиквените семки съдържат съединения, които успешно се борят с раковите клетки и имат противовъзпалително действие, намалявайки по този начин риска от рак с 23%.
2. Облекчават симптомите на менопаузата. Тиквените семки регулират топлинните удари, главоболието и болките в ставите при жените преди и след менопауза, които са склонни към резки промени в настроението.
3. Намаляват лошия холестерол. Те имат силата да намалят лошия холестерол с 13%, а освен това се редуцира рискът от образуване на кръвни съсиреци, инсулти и инфаркти, чрез който се регулира кръвното налягане.
4. Помагат срещу диабет. Богати на здравословни ненаситени мастни киселини, тиквените семки са ефективни за регулирането на кръвната захар. За диабетиците се препоръчва ежедневна консумация.
5. Помагат за отслабване. Тъй като те са богати на фибри и протеини, засищат за по-дълго и човек консумира по-малко калории.
6. Помагат в борбата с депресия. Тиквените семки не само подобряват физическото здраве, но също така имат благотворен ефект върху психическото. Семената бързо могат да намалят симптомите на депресия, стрес и безпокойство.
7. Предотвратяват появата на остеопороза. Семената са чудесен източник на цинк - минерал, който е от съществено значение за костите. Само ¼ чаша тиква съдържа 17% от препоръчителното дневно количество на цинк.