Да намалим риска от рак на дебелото черво в 10 стъпки
Изследователите са открили, че повече от 45 на сто от случаите на рак на дебелото черво могат да бъдат предотвратени чрез здравословен хранителен режим и физическа активност. Вижте стъпките, които трябва да следвате, за да сте здрави и да намалите значително риска от рак на дебелото черво.
1. Спрете цигарите. Вие сте наясно, че пушенето на цигари причинява рак на белия дроб и сърдечни проблеми. Но знаете ли, че то води също и до рак на дебелото черво? Оказва се, че процентът на пушачи на възраст над 40 години са с около 30% до 50% по-застрашени от това онкозаболяване.
2. Намалете приема на червено месо. Много изследвания сочат, че консумацията на големи количества червено месо има пряк ефект върху червата. Това е свързано с повишен риск от рак на дебелото черво при мъжете и жените. Избягвайте преработени, пушени, сушени или осолени меса.
3. Стопете коремните мазнини. Затлъстяването е една от основните причини мъжете да страдат от рак на дебелото черво. Важно е да се погрижите и да свалите излишното тегло, защото натрупването на мазнини около талията е опасно за здравето.
4. Упражнявайте се редовно. Ако имате заседнал начин на живот, то знайте, че това увеличава риска от рак на дебелото черво и е време да промените това. Редовните упражнения намаляват раковите полипи и намаляват опасността от появата на рак.
5. Яжте много плодове и зеленчуци. Много е важно да увеличите приема на сурови зеленчуци и плодове и да намалите количествата преработени храни, за да поддържате нормално телесно тегло. Освен това пълнозърнестите храни и фибрите намаляват риска от рак на дебелото черво, защото помагат за прочистване на червата.
6. Ограничете алкохола. Злоупотребата с алкохол е една от основните причини хората да увеличат своя риск от рак на дебелото черво. Високоградусовите напитки намаляват нивата на фолиева киселина в тялото, а тя е витамин, който има защитни функции срещу онкоболести. Не си позволявайте повече от една чаша дневно, най-добре червено вино.
7. Хапвайте повече чесън. Този миризлив зеленчук е ефективен антиоксидант, който ще помогне за намаляване на риска от рак на дебелото черво. Добавяйте го към гозби, а също си хапвайте ежедневно и суров - алицинът в него има защитно действие.
8. Аспиринът намалява риска. Просто хапче като аспирина може да намали риска от рак на дебелото черво и полипи. Той действа протововъзпалително, поради което се препоръчва и за предотвратяване на коронарна болест на сърцето. Консултирайте се с лекар, защото прекомерен прием на аспирин може да има странични ефекти.
9. Зелен чай на помощ. Установено е, че зеленият чай е наистина ефективно средство за намаляване на риска от рак на дебелото черво. Проучванията показват, че хората, които редовно консумират зелен чай, имат по-ниска честота на рак на дебелото черво. Пийте 3-4 чаши дневно от напитката.
10. Увеличете приема на калций и витамин D. За здравето е важно да приемате адекватно количество калций и витамин D, необходими на тялото за предотвратяване на рак на дебелото черво. Придържайки се към диета, богата на млечни храни, сурови зеленчуци, плодове, ядки и влакнести храни, както и ежедневно излагане на слънце за поне 15 минути, можете да намалите значително рисковете за здравето си.