Витамин К - грижа за кръвта, имунитета и костите
Витамин К е отговорен за равновесието на 80 хранителни вещества, които са от съществено значение за човешкото тяло. Сред тях са минерали, антиоксиданти, ензими, витамини, аминокиселини, растителни екстракти, каротеноиди, различни микроелементи, биофлавоноиди и други.
Витамин К се счита за мастноразтворим витамин, присъстващ в червата на човешкото тяло. Най-важната му роля е в контрола на кръвосъсирването и предотвратяване на загуба на кръв по време на травма. Витамин К помага и за подпомагане на усвояването на калция от храната, помагайки за формирането и поддържането на здрави кости.
Витамин К се среща в зеленчуци като броколи, зеле, спанак, маруля, карфиол...
Ползите за здравето на витамин К включват:
- намалява риска от развитие на остеопороза; - регулиране на кръвосъсирването; - срещу обилно кръвотечение при менструация; - намалява риска от вътрешни кръвоизливи; - може да спомогне за намаляване на менструалните болки; - могат да намалят гаденето и повръщането при бременните; - за предотвратяване на кръвоизливи при бебета; - може да облекчи проблемите с жлъчката; - защитава храносмилателната и имунната системи; - регулира кръвната захар;
Освен всичко изброено, витамин К може да се увеличи отделянето на урина и също така да подобри функционирането на черния дроб, да увеличи продължителността на живота и жизнеността и да поддържа костите в по-напреднала възраст.