Лещата - полезна за сърцето, при диабет и анемия
Вижте някои от най-добрите ползи от лещата...
1. Понижава холестерола. Лещата помага за намаляване на холестерола в кръвта, тъй като съдържа високи нива на разтворими фибри. Понижаването на нивата на холестерола намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт, като поддържа артериите чисти.
2. Подобрява здравето на сърцето. Няколко проучвания показват, че консумирането на храни с високо съдържание на фибри, като например леща, намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Лещата също е чудесен източник на фолиева киселина и магнезий, които са ключови за здравето на сърцето. Фолиевата киселина намалява нивата на хомоцистеина, сериозен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Магнезият пък подобрява кръвния поток, кислорода и хранителните вещества в тялото. Ниските нива на магнезий са пряко свързани с болест на сърцето, така че ако сте в риск, задължително я включете в редовното си меню.
3. Добра е за здравето на храносмилателната система. Неразтворимите диетични фибри, откривани в лещата, помагат за предотвратяване на запек и други храносмилателни заболявания като синдром на раздразнените черва и дивертикулоза.
4. Стабилизира кръвната захар. Друго предимство на фибрите е, че забавят храносмилането и стабилизират нивата на кръвната захар. Това може да бъде особено полезно за хората с диабет, инсулинова резистентност или хипогликемия.
5. Богата на добри протеини. От всички бобови растения и ядки лещата е на трето място по най-високи нива на протеин. 26 процента от калориите от лещата се приписват на протеина, който ги чудесен източник за вегетарианци.
6. Увеличава енергията. Лещата увеличава енергията благодарение на своите фибри и сложни въглехидрати. Тя е и добър източник на желязо, което транспортира кислорода в цялото тяло и е от ключово значение за производството на енергия и метаболизма.
7. В помощ за отслабване. Лещата съдържа много фибри, протеини, минерали и витамини, но е с ниско съдържание на калории и не съдържа почти никакви мазнини. Това я прави чудесна храна за диетуващи, а отгоре на всичко тя засища за по-дълго време.
8. Чудесна храна за хора с анемия. Желязото и фолиевата киселина в лещата я правят отличен избор за хора, страдащи от желязодефицитна анемия. Това заболяване води до ниски нива на червени кръвни телца, които пренасят кислород в тялото.