Броколите имат противоракови свойства и са полезни за отслабване
Този продукт е открит преди повече от 2000 години в Италия, а броколите са любима храна на древните римляни. Днес те са един от най-използваните зеленчуци в световната кухня. Неговата хранителна стойност го прави идеален за отслабване, но неговите ползи за здравето не свършват с това. Някои изследвания сочат, че броколите имат противоракови свойства. Още през 1992 г. учени от университета "Джон Хопкинс" в САЩ публикуват своите проучвания по тази тема. Според специалистите броколите съдържат някои съединения, които пречат за развитие на рак при 60% от изследваните групи. Броколите са богати на хранителни вещества, но са с много ниска калорийност.
100 грама броколи съдържат 3 грама протеини и само 28 калории. В това количество се съдържа и 110% от дневната препоръчителна доза Витамин К, 67% витамин С и 20% витамин А. Този невероятен природен продукт съдържа и известни количества тиамин, калций, магнезий, фосфор, селен, калий, диетични фибри, манган и желязо.
Броколите съдържат също така глюкорафанин - вещество с противоракови способности. Освен това този зеленчук допринася за укрепване на имунната система и може да намали риска от поява на очното заболяване катаракта, влияе върху здравината на костите и може да намали проблемите по време на бременност. Тези прекрасни зелени зеленчуци са полезни и за подобряване на храносмилателната система, понижават лошия (LDL) холестерол, детоксикират и могат да предотвратят алергични реакции. Броколите са много полезни и за кожата, а също и за сваляне на високото кръвно.
Те могат да се консумират варени или сурови, но най-добрият начин е приготвянето им на пара, когато се запазват всичките им полезни съединения.