Морковите - вкусни и много полезни за здравето
Тези вкусни оранжеви зеленчуци имат много ползи за здравето заради ценните минерали и витамини, съдържащи се в тях.
1. Те са сериозен източник на бета каротин. Този мощен антиоксидант се преобразува във витамин А в организма и способства за здрава кожа и за много други процеси в тялото.
2. Улесняват храносмилането. Морковите стимулират слюнкоотделянето и предоставят важни минерали, витамини и ензими, които са в помощ на храносмилането. Редовната им консумация може да способства за защита от стомашни язви и други храносмилателни разстройства.
3. Богати на алкални елементи. Морковите са богати на алкални елементи, които играят роля за пречистване и ревитализиране на кръвта, а в същото време допринасят за баланса на алкално-киселинното съотношение в тялото.
4. Богати са на калий. В любимите на Бъгс Бъни зеленчуци има калий, който подпомага за баланса на натрия в тялото. Това е от полза за намаляване на високото кръвно.
5. Подобряват здравето на зъбите. Морковите убиват вредни микроби в устната кухина, предотвратявайки появата на кариеси.
6. Могат да се използват за лечение на рани. Сурови или настъргани моркови могат да се използват за лечение на рани, възпаления или порязвания.
7. Изобилстват от фитонутриенти. В морковите се съдържа фитонутриент, наречен фалкаринол. Той може да намали риска от рак на дебелото черво, насърчавайки общото му здраве.
8. Богати са на каротеноиди. Морковите са богати на каротеноиди, които помагат за регулиране на кръвната захар.
9. Съдържат много фибри. Морковите са богати на разтворими фибри, които могат да редуцират лошия холестерол и да увеличат добрия. Това е важно, защото намалява образуването на кръвни съсиреци и предотвратява сърдечносъдови заболявания.
10. За здрави очи, коса, нокти. Полезните съединения в морковите могат да подобрят здравето на очите, кожата, косата, ноктите и да спомогнат за детоксикация на тялото и изграждане на нови клетки.