Витамин Е намалява риска от рак, сърдечносъдови болести и катаракта
Общото название на набор от осем свързани токофероли е известно като витамин Е. Той е известен със своите мастрноразтворими и антиоксидантни свойства. Открит е чрез експерименти върху плъхове през 1922 г. При опити с лабораторни мишки се установява, че недостиг на витамин Е причинява безплодие. Специалисти твърдят, че адекватен прием на токоферол помага за увеличаване на плодовитостта и при хора, най-вече при мъжете, увеличавайки тяхната сексуалност и жизненост.
Антиоксидантното съдържание на витамин Е защитава нашите клетки от негативните ефекти на свободните радикали. Те са странични продукти на метаболизма на тялото ни и увреждат клетките, което още повече увеличава рисковете от развитие на хронични болести като рак и сърдечносъдови заболявания. Витамин Е има способността да ограничи производството на тези свободни радикали.
Токоферолът е ценен и за подобряване на метаболизма и имунната система и помага за възстановяването на ДНК, както и за подобряване на обменните процеси в организма. Приемът на витамин Е помага да се спре развитието на нитрозамини в нашето тяло. Нитрозамините са канцерогени, образуващи се в стомаха от нитрати в храните ни. Това помага за подобряване на нашите метаболитни процеси. Витамин Е също помага за защитата на някои от най-чувствителните тъкани на тялото ни като кожата, черния дроб, очите, гърдите и тестисите.
Изследвания са показали, че витамин Е помага за предотвратяване или забавяне на появата на сърдечносъдови заболявания. В него има антиоксиданти, които ограничават окисляването на лошия (LDL) холестерол и по този начин да помогнат за предотвратяване на болести по сърцето. Една от основните причини за инфаркт е образуването на кръвни съсиреци. Витамин Е помага в елиминирането на образуването на кръвни съсиреци, а проучвания сочат, че хората с по-висок прием на витамин Е са по-малко предразположени към сърдечни заболявания. Антиоксидантите, намиращи се във Витамин E, са в помощ и за намаляване или забавяне на очното заболяване катаракта и други свързани с възрастта проблеми със зрението.
Сред някои от най-богатите на витамина храни са: тъмнолистни зеленчуци, бадеми, слънчогледови семки, авокадо.