Защо гъбите трябва да са задължителна част от менюто ни?
Вижте обаче как ядливите гъби мога да способстват за подобряване на човешкото здраве...
1. Осигуряват на организма ни витамин D. Известен още и като "Слънчевия витамин", той се съдържа и в гъбите. Витамин D помага за усвояването на калций, а това е важно за укрепването наа костите.
2. Гъбите имат противораково действие. Според някои изследвания тези растения имат антиканцерогенни свойства благодарение на високите нива на антиоксиданти, съдържащи се в тях. Подобни ефекти имат и други растения като домати, моркови, червени и зелени чушки, тиквички, зелен фасул. Това означава, че гъбите могат да помогнат на тялото да се отърве от вредните елементи и свободните радикали, които застрашават тялото от различни болести, в това число и рак. В допълнение гъбите съдържат селен, минерал, помагащ за правилното функциониране на чернодробните ензими и в детоксикация на някои съединения, които причиняват рак. Освен това селенът има и противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на скоростта на растежа на туморите.
3. Подпомагат загубата на тегло. Вкусните гъби са и добър съюзник за контрол на телесното тегло. Според едно проучване замяната на червеното месо с бели печурки може да помогне за намаляване на теглото и редуциране на мазнините около талията, които са рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.
4. От полза са при диабет. Гъбите са чудесна храна за превенция на диабет, както и за част от менюто на пациенти с вече развито заболяване. Този ендокринен проблем се характеризира с постоянно високи нива на кръвната захар. Гъбите съдържат високи нива на протеин, но малко въглехидрати. В тях липсват мазнини и холестерол, но за сметка на това са с високо съдържание на фибри и вода, способстващи за премахването на токсични вещества и свободни радикали от тялото. Това прави гъбите прекрасен избор за хора с това ендокринно заболяване.