8 стъпки, с които да държим далеч рака на гърдата
Макар че има някои рискови фактори, като например генетика, които не могат да се променят, някои промени в хранителния режим и начина на живот могат да намалят риска от развитие на това ужасно заболяване. Ето някои най-добрите начини за понижаване на рисковете.
1. Спазвайте хранителен режим, насочен към превенцията на рака. Богатите на фибри храни помагат за намаляване на канцерогенните форми на естроген в кръвта и могат да намалят риска от рак на гърдата с 50%. Такива са храни като боб, пресни плодове, пълнозърнести храни и зеленчуци, богати на каротеноиди, кръстоцветни фитонутриенти и флавоноиди. Зеленчуци като чесън, праз и лук помагат за неутрализиране на канцерогенните свободни радикали и предотвратяват деленето на ракови клетки. Соята и соеви продукти като мисо, тофу и темпе също са показали, че намаляват риска от рак на гърдата.
2. Бъдете физически активни. Изследванията показват, че жени, които се упражняват поне 30-45 минути на ден, имат 20-40% по-нисък риск от развитие на рак на гърдата, отколкото тези без физическа активност.
3. Поддържайте здравословно тегло. Проучванията показват, че наднорменото тегло увеличава рисковете от рак на гърдата. Заради тази връзка между излишните килограми и онозаболяванията хората трябва да поддържат теглото си в нормални граници.
4. Намалете консумацията на алкохол. Много проучвания показват, че прекомерните количества алкохол са сериозен рисков фактор за рак на гърдата. Хората, които пият две или повече алкохолни напитки на ден. увеличават риска от рак на гърдата с 25-50%. Затова е добре да ограничите консумацията на алкохолни напитки само до една чаша на ден.
5. Приемайте висококачествени хранителни добавки и витамини. За да се редуцира опасността от развитие на рак на гърдата и други заболявания, е важно да приемате всички важни витамини и минерали. Адекватни нива на витамини A, D и Е са много важни за предотвратяване на рак на гърдата.
6. Пийте зелен чай. Пийте 3-4 чаши зелен чай на ден, защото той е полезен за цялостното здраве. Зеленият чай е богат на EGCG (Epigallocatechin-3-галат), съединение, което възпира раковите клетки в гърдата.
7. Приемайте добри мазнини. Някои видове мазнини в хранителния ви режим могат да повлияят на риска от рак на гърдата. Увеличете приема на омега-3 мастни киселини, особено от мазна риба (като например, сьомга, риба тон, сардини, скумрия, пъстърва, карагьоз и херинга).
8. Не пушете и избягвайте вторичния дим. Жените, които пушат или са постоянно изложени на вторичен тютюнев дим, е до 40% по-вероятно да развият рак на гърдата. Затова зарежете този вреден навик, ако сте пушач, но също и помнете, че пасивното пушене също вреди на здравето.