20 храни, които хората с високо кръвно трябва да консумират
Има много начини, които могат да помогнат да се намали високото кръвно налягане, като например физическа активност, отказ от тютюнопушене и здравословен хранителен режим.
Вижте някои от храните, които хипертониците трябва да включат в менюто си:
1. Моркови. Те са с високо съдържание на калий и бета каротин, които са показали, че са ефективни за намаляване на високо кръвно налягане. Сок от моркови помага за поддържане на нормално кръвно налягане чрез регулиране на сърдечните и бъбречните функции.
2. Авокадо. Олеиновата киселина, откривана в авокадото, може да намали високото кръвно налягане и нивата на холестерола. Този плод съдържа също калий и фолиева киселина, и двете от които са от съществено значение за здравето на сърцето. банани.
3. Банан. Този вкусен плод не само може да засили енергията ни, но също така е полезен за сърцето. Проучванията показват, че един банан на ден е достатъчен, за да помогне за намаляване на високо кръвно налягане.
4. Броколи. Сулфорафан глюкозинолат (SGS), естествено съставка, която присъства в броколите, е в помощ за намаляване на високото кръвно налягане и намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт.
5. Зеле. Зелето е с високо съдържание на химическо съединение, наречено глутаминова киселина, която помага за намаляване на кръвното налягане. Глутаминовата киселина е най-често срещаната аминокиселина.
6. Целина. Изследванията показват, че яденето на четири стръка целина дневно може да намали високото кръвно налягане.
7. Тъмен шоколад. Черният шоколад е не само вкусен, но и добър за нашето здраве. Едно скорошно проучване установи, че яденето на малки количества черен шоколад всеки ден понижава систоличното кръвно налягане с 2,9 мм и на диастолното с 1,9 мм. Ключът е във флаванолите, намиращи се в какаото.
8. Чесън. Яденето на една от скилидка чесън на ден е установено, че има благотворен ефект върху контролиране на хипертонията.
9. Лук. Подобно на чесъна, лукът също е полезен срещу хипертония. Серните съединения в лука са тайната срещу високото кръвно.
10. Картофи. Ползите за здравето на картофите често се пренебрегват, защото обикновено се сервират, приготвени по нездравословни начини, като например пържени или на чипс. Картофите всъщност са отличен източник на фибри и калий, които са доказано полезни за намаляване на кръвното налягане.
11. Спанак. Той е с високо съдържание на магнезий и калий, които не само предлагат защита срещу сърдечносъдови заболявания, но и намаляват кръвното налягане.
12. Слънчогледови семки. Слънчогледовите семена съдържат фитостероли, които могат да намаляват нивата на холестерола в организма. Високото ниво на холестерол е добре известен виновник за високо кръвно налягане, тъй като може да предизвика блокиране на кръвоносните съдове.
13. Соя. Намерените в соята изофлавони са доказани помощници при редица здравни проблеми. Едно от свойствата им е за намаляване на нивата на холестерола и кръвното.
14. Домати. Доматите са отличен източник на калий, които ефективно сваля високото кръвно.
15. Шафран. Шафранът е много популярна подправка в арабската кухня. Съединение в него, наречено кроцетин, може да намали кръвното налягане.
16. Подправки. Подправки като черен пипер, копър и босилек имат активни съставки, които са полезни при хипертония. Използвайте ги в готвенето, за да помогнете за намаляване на високото кръвно налягане.
17. Сьомга. Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на кръвното налягане, понижават нивата на холестерола и по този начин намаляват риска от инфаркт и инсулт.
18. Кисело мляко. Освен, че е добър източник на протеини, киселото мляко съдържа също калций и витамин D, като и двете хранителни вещества помагат за намаляване на кръвното налягане.
19. Овес. Овесът и овесените трици съдържат специален вид фибри, известни като бета-глюкан, които намаляват хипертонията и нивата на холестерола.
20. Зелен чай. Много изследвания показват, че зеленият чай може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане благодарение на ценните си вещества в него.