15 причини защо да ядете редовно бадеми
Древните римляни го наричат "гръцки орех", защото е култивиран за първи път в Гърция. Според ботаническата терминология бадемът всъщност не е ядка, а семе или плод. Но както и да наричаме бадема, той е суперхрана, която предоставя на тялото ни редица витамини и минерали, които то се нуждае, за да сме здрави.
В бадемите има витамин В2, витамин Е, калий, магнезий, желязо, манган, протеини, фосфор, калций и мед. Освен това бадемите са с високо съдържание на диетични фибри и мононенаситени мазнини, които допринасят за здравето на сърцето. Ползите от бадемите са почти безкрайни. Ето някои от тях:
1. Намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Редовната консумация на бадеми може да намали риска от болести на сърцето. Това се дължи най-вече благодарение на огромните количества витамин Е, откривани в тези ядки. За този витамин се знае, че има защитен ефект върху сърцето. Едно проучване показва, че тези, които консумират бадеми пет пъти в седмицата, имат с 50% по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания.
2. Свалят лошия (LDL) холестерол. Бадемите са добър източник на мононенаситени мазнини и полиненаситени мазнини, които помагат за намаляване на LDL (лошия) холестерол, като същевременно запазват HDL (добрия) холестерол. Шепа бадеми всеки ден може да намали лошия холестерол ниво с 10%.
3. За контрол на кръвното налягане. Тъй като бадемите са с ниско съдържание на натрий и високо съдържание на калий, те са в помощ за контрол на кръвното налягане.
4. Намаляват опасността от ракови заболявания. Тъй като в бадемите има диетични фибри, те помагат за подобряване на движението на храна през дебелото черво и по този начин за намаляване на риска от рак на дебелото черво. Те също са отличен източник на витамин Е, фитохимикали и флавоноиди, които потискат растежа на раковите клетки на гърдата.
5. За подобряване на кръвообращението. Високото ниво на магнезий в бадемите насърчава здравето на артериите и подобрява кръвния поток към мозъка. Те също така съдържат желязо, което помага за преноса на кислород до всички части на тялото.
6. За укрепване на костите и зъбите. Бадемите са добър източник на микроелементи като калций и фосфор, които предотвратяват остеопорозата и укрепват костите и зъбите. Те помагат и за увеличаване на костната минерална плътност, което спомага за укрепване на скелетната система.
7. В помощ за отслабване. Високото съдържание на фибри на бадеми помага да се контролира количеството на приемани калории. Те също съдържат протеин, който потиска апетита и засища.
8. Регулират нивото на кръвната захар. Бадемите са с нисък гликемичен индекс, а проучванията показват, че те спомагат за контрол на колебанията на кръвната захар преди и след хранене.
9. Предотвратяват камъни в жлъчката. Друга полза за здравето на бадемите е, че помагат за предотвратяване на камъни в жлъчката, като поддържат жлъчния мехур здрав.
10. Повишават енергията. Бадемите са пълни с важни минерали като манган, мед и рибофлавин, които ускоряват производството на клетъчна енергия.
11. Добри за здравето на мозъка. Научно изследване е установило, че бадемите съдържат рибофлавин и L-карнитин, хранителни вещества, които помагат в развитието на мозъчната функция.
12. От полза при анемия. Бадемите съдържат мед, желязо и витамини, които действат като катализатор в синтеза на хемоглобин. Благодарение на това са чудесен лек за анемия.
13. Помагат при запек. Поради високото съдържание на фибри бадемите са много полезни за храносмилателната система и за лечение на запек.
14. Грижат се за кожата. Бадемовото масло е отличен овлажнител, тъй като съдържа ценни мазнини. Използвайте за предотвратяване на акне, черни точки, както и сухота и сърбеж по кожата. Витамин Е в бадемите също е необходим за здрава кожа.
15. За лечение на проблеми с косата. Бадемовото масло е много полезно за лечение на всички видове проблеми с косата. Бадемовото масло помага при пърхот, косопад и предотвратява побеляването и изтъняването на косата.