10 здравни причини да ядем бамя
Вижте защо за здравето ви е добре да консумирате често бамя:
1. Намалява риска от онкозаболявания. В зеленчука има антиоксиданти като бета-каротин, ксантин и лутеин, които имат противотуморни свойства, а пектинът, придаващ й лепкавостта, е показал противораково действие при изследвания с мишки.
2. Ефективна при респираторни проблеми. Споменатите вече антиоксиданти и голямото количество витамин С са от полза при страдащи от астма, например, и намаляват честотата на пристъпите.
3. Бамята е мощен имуностимулант. Бамята осигурява повече от 36% от препоръчителния дневен прием на витамин С на организма. Антиоксидантите подсилват имунитета срещу инфекции и неутрализират действието на вредните свободни радикали.
4. Укрепва костите. Витамин К и фолиева киселина, откривани в бамята, са важни за здрави кости. В 100 грама се съдържат около 22% от препоръчителния дневен прием на фолиева киселина.
5. Намалява холестерола. Бамята е богата на фибри, спомагащи за понижаване на лошия холестерол, което намалява риска от инфаркт и други сърдечносъдови болести.
6. Полезна за храносмилането. Лепкавият зеленчук е от полза за защитата на стомашната лигавица от вредни киселини. Освен това фибрите в бамята насърчават правилното и редовно изхождане и почистват тялото от токсини, действайки срещу запушване на дебелото черво.
7. Облекчава стомашните язви. Ако имате стомашна язва, хапвайте често бамя, защото може да облекчи болките благодарение на пектина в нея.
8. Действа срещу диабет. Разтворимите фибри в зеленчука влияят на кръвната захар и забавят скоростта, с която захарта се абсорбира от стомашно-чревния тракт.
9. Подобрява зрението. Бета-каротинът в бамята, откриван още и в морковите, намалява риска от очни болести като глаукома и катаракта.
10. В полза при бременност. Както всички знаем, фолиевата киселина е полезна за бременните жени, защото намалява риска от дефекти при плода. Бамята е богата на този витамин, затова е добре да влезе в менюто на бъдещите майки.