Картофите - една подценявана здравословна храна
Но картофите всъщност са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, а това може да повлияе добре на цялостното здраве и да намали риска от сърдечносъдови заболявания и рак. Разбира се, важно е да са печени или варени, а не пържени.
Вижте 10 причини защо картофите са здравословна храна и трябва да присъстват в менюто ви...
1. По-ниско кръвно налягане. Картофите са добър източник на калий, който помага за нормализиране на кръвното налягане. Един среден картоф с кожата осигурява 18% от препоръчителната дневна стойност калий. Учени са открили, че в картофите се съдържа и съединение, наречено кукоамин, което намалява риска от хипертония.
2. Намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. В картофите има около 60 различни вида фитохимикали и витамини. Много от тях са флавоноиди, които помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, като намаляват нивата на лошия (LDL) холестерол и поддържант артериите здрави. Витамин В6, присъстващ в картофите, също е полезен срещу инфаркт и инсулт.
3. Поддържат правилните мозъчни функции. Високото ниво на въглехидрати в картофите може да помогне за поддържане на добро ниво на глюкоза в кръвта, което е необходимо за правилното функциониране на мозъка. Калият насърчава разширяването на кръвоносните съдове, а това също гарантира, че вашият мозък получава достатъчно кръв.
4. Насърчават храносмилането. Картофите съдържат предимно въглехидрати, лесни са за храносмилане, а това ги прави добър избор за хора с проблемно храносмилане. Картофите също съдържат значително количество фибри, което помага при правилното храносмилане.
5. Предпазват от рак. Някои сортове картофи, като например червените, съдържат високи нива на флавоноидни антиоксиданти, например каротини и зеаксантин. Тези мощни антиоксиданти са известни с това, че защитават организма от вредните свободни радикали. Последните проучвания показват, че съединението кверцетин в картофите има противотуморни свойства. Освен това богатото количество фибри също помага за защита срещу рак на дебелото черво.
6. Грижа за кожата. Витамин В-комплекс, витамин С и някои минерали, като например калий, магнезий, фосфор и цинк в картофите, са много полезни за кожата.
7. Облекчават възпалението. Хранителните вещества в картофите като витамин В6, витамин С и манган, са чудесен начин за облекчаване на вътрешни и външни възпаления.
8. Полезни при ревматизъм. Сок от сурови картофи е отличен природен лек за лечение на ревматизъм. Пийте по една или две супени лъжици сок от суров картоф сутрин преди хранене. Това ще помогне за намаляване на токсичността и облекчаване на ревматизъм.
9. Поддържат здравето на костите. Картофите са добър източник на калций, желязо, фосфор, манган и цинк, които допринасят за изграждането и поддържането на костната структура и здравина.
10. За предотвратяване на камъни в бъбреците. Картофите съдържат магнезий, който потиска натрупването или отлагането на калций в бъбреците и други тъкани, като по този начин помага да се предотвратят камъни в бъбреците.