9-те най-вредни за сърцето храни
За по-здраво сърце дръжте тези храни извън пазарската количка и диетата си. Запазете ги за по-редки, "специални" случаи и използвайте здравословни заместители. Е, да започваме нашата негативна класация.
Бургери от бързо хранене
Мненията за това дали наситените мазнини водят до сърдечни заболявания, не са категорични. Когато е приемано умерено, висококачественото говеждо месо може дори да е полезно за сърцето. Това казва д-р Реджина Друз, професор по кардиология.Но като цяло, добавя “Наститените мазнини от животни, особено щом са консумирани с въглехидрати, имат вреден ефект върху сърцето". Избягваайте на ресторанти за бързо за хранене. Те често използват нискокачествени съставки и нерздравословни методина готвене.
Обработени и сушени меса
Сушените и обработени меса (като бекон и наденица) също може да съдържат много наситени мазнини. Но не става въпрос само за мазнини. Дори и "по-леките" месни продукти обикновено са с много сол. А както знаем, натрият в нея е сред причинителите на високо кръвно налягане. Според Американската сърдечна асоциация, само 5-6 резена деликатесно месо съдъжат почти половината от дневната доза натрий.Пържени храни
Няколко проучвания са свързали консумацията на пържени храни (включително и любимите ни картофки) с повишен риск от сърдечни заболявания. Стандартните методи на пържене водят до образуване на транс-мазнини. Те повишават нивата на лошия холестерол и понижават добрия.Разбира се, има значение и начинът на пържене. Зехтинът и други здравословни заместители са добри за организма. "Ако пържите зеленчуци у дома и ползвате зехтин или кокосово масло, няма нищо лошо в това", казва д-р Друз.
Бонбони и сладки
От много години насам мазнините са определяни като основен виновник за сърдечно-съдови заболявания. Но един доклад от миналата година, публикуван в JAMA Internal Medicine, разкрива интересни факти. Според него тези вярвания за мазнините често са разпространявани от проучвания, финансирани от захарната индустрия.Днес експертите смятат, че приемът на храни с много захар е също толкова голяма заплаха за затлъстяването, високия холестерол и диабета. А всички те са рискови фактори за сърдечни заболявания.
"Дебатът в кардиологията се е изместил от наситените мазнини и холестерола към захарта", казва Друз. "Ако трябва да кажа една съставка, която всеки със заболявания на сърцето да избягва, това е добавената захар. Във всякакви форми".
Газирани напитки и подсладени сокове
За много хора най-големият източник на захар не са храните, а напитките. Скорошни проучвания сочат, че 60% от децата, 54% от мъжете и 45% от жените са пили поне една кола или друга подсладена напитка всеки ден между 2011 и 2014 година.Подсладени зърнени храни
Дори храни, които изглеждат като полезни, може да са пълни със захар. Такива например са зърнените закуски. "Приемането на рафинирани въглехидрати сутринта може да създаде възпаление и ще накара кръвната захар да се покачва и сваля постоянно. Така ще имате нужда от още захар през деня", казва д-р Друз. Вместо това тя препоръчва плод с яйце или препечена филия за закуска.Бисквити и сладкиши
Повечето печени продукти - особено тези в търговската мрежа - са пълни със захар и обикновено са направени с наситени мазнини (като краве масло или палмово масло) или транс-мазнини (като частично хидрогенирано растително масло). Тоест в любимите ни сладкиши има двете съставки, които са най-големия враг на сърцето.Маргарин
Има място за дебат относно сърдечно-съдовите рискове, свързани с наситени мазнини. Но за транс-мазнините положението е по-различно... и по-категорично. Храните с тях определено повишават риска от заболяване.Транс-мазнините често се срещат в твърди маргарини (често рекламирани като здравословни заместители на маслото). За да се предпазите, избирайте мек маргарин... или при възможност зехтин.
Пица
След колбасите и сушените меса, пицата се класира на второ място при най-солените храни (класацията е на Американската сърдечна асоциация). Съдържанието на натрий в нея - а също и на наситените мазнини - се покачва доста, ако настържете сирене или добавите топинг от месо.
Сякаш изредихме почти всички храни... но не унивайте. Парче пица или една-две сладки няма да навредят кой знае колко. Важното е да приемате всичко с мярка и да го съобразявате според нуждите на организма си. Съветвайте се с лекар, ако имате притеснения за сърцето си.
Обичате сърцето си? Разгледайте нашите лекарства за сърдечно-съдова система.
Източник: health.com