Омега-3 мастните киселини - защо са толкова полезни?
Липсата им в хранителния режим и твърде висок прием на омега-6 мастни киселини се смята за значителен фактор за много заболявания. Тъй като човешкото тяло не може да произвежда омега-3 мастни киселини, ние трябва да ги получим от хранителния си режим.
Защо хората приемат омега-3 мастни киселини?
Проучванията представят силни доказателства, че омега-3 мастните киселини от рибено масло могат да намалят кръвното налягане и нивата на триглицеридите. Има също така и добри доказателства, че диетите с високо съдържание на омега-3 са в помощ при ревматоиден артрит, както и остеоартрит. Изследвания сочат и че омега-3 мастни киселини намаляват риска от инфаркти, инсулти и смърт от сърдечносъдови заболявания.
Омега-3 са изследвани и за много други състояния, сред които астма, рак, депресия, псориазис и възпалителни чревни заболявания като болест на Крон и улцерозен колит. Има различни източници на омега-3 - растителни или животински. Най-често обект на изследването е рибеното масло. Алфа-линоленовата киселина, която може да се открие в растения, се превръща в омега-3 в тялото.
Богати източници на омега-3 са мазните студеноводни риби, орехи, авокадо.