11 храни, елиминиращи лошия холестерол и предпазващи сърцето
1. Спанак. Със своето изобилие от фолиева киселина и калий, спанакът е особено полезен срещу хипертония. Той не само може да предотврати образуването на холестерол, но също така ви предпазва от сърдечна недостатъчност в дългосрочен план. Спанакът също е с високо съдържание на лутеин, съединение, което предпазва от свързаната с възрастта дегенерация на макулата.
2. Риба. Едно проучване на Университета в Саутхемптън показва, че рибата, особено риба тон и сьомга, е от полза за предотвратяване на запушване на артериите. Това се дължи на високото съдържание на омега-3 мастни киселини, които пречат на натрупването на плака в артериите, окисляването на холестерол и образуването на кръвни съсиреци.
3. Сок от червена боровинка. 3 чаши седмично от този сок ще ви помогне в отпушването на артериите от плака и холестерол. Този невероятен сок увеличава клетъчната способност за усвояването на мазнини и производството на енергия, като по този начин предотвратява натрупването на мазнини в кръвоносните съдове.
4. Чесън. Чесънът отдавна е известен с това, че помага в битката с различни заболявания, включително високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания. Редица изследвания са потвърдили, че чесънът е особено полезно срещу калцификацията на коронарната артерия.
5. Домати. Изследване, проведено в Корея, показва, че доматите изобилстват от ликопен, който е изключително полезен срещу втвърдяване на артериите. Ликопенът придава червения цвят на доматите, а проучванията също така потвърждават, че жените, консумиращи редовно домати, са по-малко предразположени към сърдечносъдови проблеми.
6. Зехтин. Много изследвания са потвърдили, че зехтинът бори холестерола. Това, което го прави особено ефективен, е неговата висока степен на мононенаситени мазнини, пречистващи артериите от лошия (LDL) холестерол.
7. Нар. Нарът е богат на антиоксиданти и е един от най-мощните плодове, които предотвратяват втвърдяване на артериите. Чрез предотвратяване на натрупването на холестерол, се намалява увреждане на кръвоносните съдове и се предотвратява развитието на атеросклероза.
8. Овес. Овесът съдържа разтворими фибри, които предотвратяват образуването на холестерол. Ежедневен прием на овес може да намали нивата на холестерола с почти 20%.
9. Грозде. Гроздето има изобилие от флавоноиди, ресвератрол и кверцетин, които предотвратяват окисляването на холестерола и така потискат натрупването на плака по артериалните стени. Гроздето намалява риска от сърдечносъдови заболявания и образуването на кръвни съсиреци.
10. Киви. Една чаша дневно от вкусния зелен плод може ефективно да отпуши артериите и да намали LDL холестерола.
11. Пъпеш. Подобно на кивито, и пъпешът помага за пречистване на артериите. Той е богат на антиоксиданти и редуцира лошия холестерол.