Кравето масло - защо е полезно за здравето?
Въпреки това последните проучвания опровергават тези твърдения и връщат доверието в добрите качества на маслото. Вижте защо то всъщност е една много полезна за здравето храна.
1. В маслото има високи концентрации на мастноразтворими витамини като витамин А, Е, и K2. Витамин К2 има много големи ползи за здравето, тъй като улеснява метаболизма на калция. Липсата на витамин К е предпоставка за развитието на сериозни здравословни състояния като рак, остеопороза, и сърдечносъдови заболявания. Обичайният източник на Витамин К2 е млечният, произхождащи от хранен с трева добитък.
2. Маслото гъмжи от здравословни мазнини, които погрешно бяха сочени за вредни. В действителност наситените мазнини от маслото могат да повишат нивата на добрия холестерол и да свалят тези на лошия. Последните проучвания сочат, че няма връзка между сърдечносъдовите заболявания и сатурираните мазнини. Тези мастни киселини, откривани в маслото, помагат за подобряване на чувството за ситост и увеличават изгарянето на мазнини.
3. Маслото намалява рисковете от сърдечен удар за разлика от маргарина, твърди изследване. Според него маргаринът и неговите трансмазнини значително увеличват риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Не на последно място проучването също казва, че високото съдържание на мазнини от млечни продукти може значително да намали риска от болести на сърцето с 69%.
4. Маслото е отличен източник на бутират - 4-въглеродна мастна киселина, произвеждана от бактерии в дебелото черво, когато те влизат в контакт с хранителни влакна. Тази мастна киселина е основната причина фибрите да доставят своите многобройни ползи за здравето. Добър източник на тази мастна киселина е маслото, което по същество се състои от около 3% до 4% бутират.
5. Маслото е свързано с по-нисък риск от затлъстяване според специалисти. Доклад, публикуван през 2012 г., казва, че приемът на високо съдържание на мазнини от млечни продукти като масло не води до увеличаване на риска от метаболитни и сърдечносъдови заболявания. Пълномаслени продукти дори се свързват с по-нисък риск от затлъстяване.