Гхи и ползите му за организма
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Гхи. Името му звучи като кихавица, но всъщност е полезно за здравето. Какво е гхи? Накратко - пречистено масло. По-надълго: продукт, който се приготвя чрез преваряване на краве масло и отделяне на каймака. По този начин премахваме протеините и водата и остава само чиста мазнина.
Гхи произлиза от Азия, но бързо набира популярност. Тук ви представяме пет негови качества, които го правят отличен участник в готвенето.
1. Има висока точка на кипене
Гхи се готви на по-висока температура, отколкото другите мазнини. Заради това то няма да се разпадне до свободни радикали - вещества, които водят до преждевременно стареене и са сред причинителите на редица болести.2. Намаля риска от сърдечни заболявания
Гхи съдържа голямо количество линолова киселина. Това съединение защитава тялото от карцирогенни вещества и артетиална плака. Според някои проучвания продуктът намаля риска от сърдечносъдови заболявания.3. Помага в отслабването
Линоловата киселина, за която вече споменахме, помага и в борбата с килограмите. За разлика от другите мазнини, гхи не създава чувство за тежест и помага за премахването на токсини. Според някои проучвания консумацията му води до намалени нива на холестерола. Още една причина да го включите в менюто си.4. Подобрява храносмилането
Гхи подпомага храносмилателните процеси и производството на стомашни киселини и забързва метаболизма. Маслената киселина, съдържаща се в него, намаля възпаленията на лигавицата и червата и спомага за правилното им функциониране.5. Помага за здравето и красотата на кожата
Гхи почиства и овлажнява кожата и ѝ дава ествествен блясък. Може да го прилагате и като мазило - ефективно е при белези и възпаления на кожата.Източник: brightside.me