Паркинсон и начините за намаляване на риска
Има няколко неща, които могат да се направят, за да се намали рискът от коварното заболяване.
1. Не се отказвайте от кафето. 30-годишно проучване, започнало от 60-те години, показва, че редовната консумация на кафе намалява значително риска от Паркинсон. Резултатите на учените сочат, че участниците, които не пият кафе, са в 5 пъти по-голям риск да страдат от Паркинсон, отколкото любителите на напитката.
2. Набавяйте си достатъчно витамин D. Той е известен още и като "Слънчевия витамин", защото се излъчва от слънцето. Адекватни нива на витамина се свързват с по-нисък риск от Паркинсон. Никой не знае защо витамин D помага в превенцията на Паркинсон, но учените са открили, че хората, които проявяват първите признаци и симптоми на заболяването, имат дефицит на витамина. Освен от получаване на слънчева светлина, е добре да консумирате витамин D, откриван в храни като гъби, мазна риба, свинско месо, тофу и яйца.
3. Консумирайте повече горски плодове. Шепа вкусни плодчета като ягоди или малини дневно може да намали значително риска от Паркинсон, доказват изследвания. Те показват, че антоцианините (съединения с невероятни антиоксидантни свойства, придаващи ярките цветове на плодовете) са много добри в защита на клетките на мозъка от оксидативен стрес. Освен горски плодове, има и много други източници на антоцианини, които може да включите в менюто си. Сред тях са цитрусови плодове, соя и соеви продукти, чай и лук.
4. Избягвайте излагане на пестициди. Някои проучвания показват, че селскостопанските работници са изложени на висок риск от болестта на Паркинсон и за това могат да бъдат винени пестицидите. Освен това хората, живущи в непосредствена близост до ферми, са със 75% по-голям риск от Паркинсон. За да намалите рисковете от болестта, въздържайте се от консумация на храни, които може би са изложени на пестициди и спрете използването на такива у дома.