Кафявите водорасли и ползите им за здравето
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Кафявите водорасли са често срещана съставка в азиатскaта кухни. Ядат ги сурови, готвени, дори консервирани. Те са чудесен начин да разнообразите менюто си, но има и други причини да ги консумирате. Тук ще ви представим най-важните им здравословни качества.
Хранителни свойства
В 100 грама кафяви водорасли има само около 50 калории и почти никакви мазнини. Растението е чудесен източник на йод - минерал, необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Други важни съставки, които съдържа, са:- желязо
- магнезий
- витамини B2, B9 и B12
- фибри
Какви са медицинските твърдения за кафявите водорасли?
Въпреки че няма категорични доказателства, някои изследвания показват възможни употреби на растението в медицината.Рак
Кафявите водорасли съдържат фукоидан - елемент, чиито лечебни свойства са тествани от години. Според проучване от 2014 г. той спомага да се забави развитието на рак на гърдата и дебелото черво.Наднормено тегло
Фукоксантинът е пигментът, на който се държи цветът на растението. Ролята му обаче не свършва дотук. Според проучване на американския журнал за диабет, наднормено тегло и метаболизъм, комбинация от фукоксантин и масло от нарови семки помага за отслабване и намаляне на чернодробната мазнина при жените. Важно е да се отбележи, че участниците са приемали добавки с повече фукоксантин, отколкото се набавя чрез директен прием на водорасли.Какъв е рискът от твърде голям прием?
Най-голямата опасност е приемът на твърде много йод. Това може да доведе до хипертироидизъм - повишена функция на щитовидната жлеза. Симптомите на състоянието включват сърцебиене, нервност и възбудимост.Като всяка морска храна, кафявите водорасли може да погълнат замърсители, например арсен и кадмий. Тези елементи могат да увредят черния дроб и панкреаса.
Източник: healthline.com