Ягодите - вкусни и изключително полезни за нашето здраве
Днес симпатичните червени плодчета имат над 600 разновидности. Сладките леко тръпчиви плодове се нареждат сред 10-те най-добри плодове и зеленчуци според антиоксидантните си свойства.
Ягодите се считат за едни от най-здравословните плодове. Те са пълни с антиоксиданти, свалят високото кръвно и защитават сърцето. В тях има изобилие на важни витамини и минерали.
Вижте 9 ползи за здравето от ягодите...
1. Подпомагат изгарянето на натрупаните мазнини. Червеният цвят на ягодите съдържа антоциани, които стимулират изгарянето на натрупаните мазнини.
2. Увеличават краткосрочната памет. Антоцианините стимулират краткосрочната памет двойно само за период от 8 седмици.
3. С ниско съдържание на калории. Ягодите са с високо съдържание на фибри, но малко калории. В една чаша ягоди се съдържат само около 54 калории, което е около 1/3 от калориите в един банан.
4. Облекчават възпаленията. Ягодите свалят нивата в кръвта на С-реактивен протеин (CRP), сигнал на възпаление в организма. Едно проучване сочи, че жените, които ядат 16 или повече ягоди на седмица, е с 14% по-малко вероятно да имат повишени нива на CRP.
5. Намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Флавоноидите, които са отговорни за цвета, вкуса и аромата на ягодите, намаляват риска от сърдечни заболявания.
6. Насърчават здравето на костите. Ягодите съдържат калий, витамин К и магнезий, които са важни за здравето на костите.
7. Редуцират риска от рак на хранопровода. Изследване установява, че лиофилизирана ягода на прах може да помогне за предотвратяване на рак на хранопровода.
8. Имат противостареещо действие. Ягодите са пълни с биотин, който помага за изграждане на силна коса и нокти. Те също съдържат антиоксиданта елагова киселина, която предпазва еластичните влакна в кожата ни за предотвратяване на увисването.
9. Насърчават здравето на очите. Яденето на три или повече порции плодове като ягоди може да намали риска от макулна дегенерация - състояние, което води до загуба на зрението.