Пикантни факти за лютия сос и чилито
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Страстта към пикантните усещания и парливата ласка на лютите сосове и чушки е споделена от повече от ⅓ от населението. Било то за приготвянето на екзотични ястия, класически коктейли и дори десерти, чилито е силно разпространено под формата на люспи, сосове, прах и др.
Ние се поразровихме за интересни факти свързани с него и открихме, че освен в кулинарията, чилито има своите приложения и в медицината. Вижте някои от тях по-долу. А в случай,че вашите болежки не могат да бъдат излекувани от “дяволския зеленчук” или просто не ви се експериментира, foodpanda доставя от аптеки. А сега, към фактите!
Богато на витамин C
Лютата чушка е силно наситена на този жизненоважен витамин. За да бъдем по-конкретни- с около 200 мг на 100 гр повече отколкото един портокал.
Малко научни факти
Активното вещество, от което идва “лютото” на лютите чушки се нарича капсаицин. Неговата молекулярна формула е C18H27NO3.
Помага ли всъщност млякото
Връзките, които капсаицинът създава с нашите рецептори, отговарящи за чувството на болка, действително могат да бъдат прекъснати. Един от начините да се случи това прекъсвне е чрез прием на казеин. Това е протеин, който се съдържа в млякото.
Семената не са враг
Въпреки разпространеното вярване, че семената са най-лютата част от чилито, най-високата концентрация на капсаицин всъщност е във вътрешните меки, изпъкнали части.
Кога човекът се среща с чилито
Има сведения, сочещи, че чилито е било консумирано в Южна и Централна Америка още от 7000 години преди Христа.
Размерът има значение
Когато става дума за люти чушки, колкото по-малки са, толкова повече ще изгорят устната ви кухина!
За лютото и храносмилането
Лютата храна подпомага храносмилането и обработката на вещества. Имайте предвид, че все пак не трябва да се прекалява. В този ред на мисли, споделяме с вас информацията, че според научно списание 1,4 литра лют сос могат да се окажат смъртоносни за един човек около 63кг.
Потискат апетита
Доказано е, че лютите чушки потискат апетита. Особено за мазни и сладки храни. А може и да е просто защото не може да сложите нищо повече в устата си след като тя вече гори!
Има ли мерна единица
SHU (Scoville Heat Unit) е мерната единица за лютивост на лютите чушки. Тя е представена от Уилбър Сковил. И за да бъдем малко по-конкретни: можете да закупите капсаицин на прах, който има около 16 милиона SHU. Лютивият спрей, използван най-често за самоотбрана, който се продава свободно е с 2 милиона SHU, полицейският от друга страна - 5,3 милиона SHU. Познатото на почти всички халапеньо варива между 3 500 и 8000 SHU и е близо 250 пъти по-меко и не-люто в сравнение с най-лютата чушка в света - Каролина Рийпър.
Обезболяващи свойства.
Ако се прилага върху кожа, капсаицинът има обезболяващо действие. Има документирани случаи, че преди години маите са търкали венците си с люти чушки, за да изтръпнат и да облекчат зъбобола си.
Птиците не усещат лютото
Рецепторите на птиците не възприемат и усвояват капсаицина следователно те нямат усет за лютивост.
Слоновете не понасят миризмата
В някои части на Африка фермерите, които им е писнало реколтата им да бъде опустошавана от слонове, са открили, че те никак не обичат миризмата на лютите чушки и са започнали да ограждат нивите си с тях, за да отблъснат едрите бозайници.
Най-старият сос в Америка
Производството на сосът Табаско започва през 1868 година и е най- старият сос в Америка, който се продава и до ден днешен.