Витамините от група В - защо са ценни и къде се срещат?
Разбира се, има и други ползи, като всички витамини от тази група вършат една и съща работа: поддържане на тялото в топ форма.
Заредете хладилника с богати на витамин В храни! Както предполагате, е добре да избирате органични храни, наситени с витамин В. В млечните продукти, например, се съдържа много от витамина, като те са консумирани както от вегетарианци, така и от месоядни.
Вегетарианците често страдат от липса на ценния витамин, който, както вече разбрахме, се дели на подвидове. Първият е витамин В1, известен още като тиамин, и се използва за поддържане на нормалното функциониране на нервната система. Той се съдържа в изобилие в месото, яйчния жълтък, зеленчуците и пресните плодове. Ако консумирате повече алкохол, ще имате по-голяма нужда от витамин В1, отколкото въздържателите.
Вторият тип е витамин В2 (рибофлавин). Той отговаря за разбиването на мазнини, белтъчини и въглехидрати и за поддържането на здрава и еластична кожа. Той, заедно с витамин В3, известен също като ниацин, могат да бъдат открити в храни като месо, фъстъци и картофи. Други храни, които са с високо съдържание на витамин В, са: черен дроб, риба тон, говеждо месо, овес, пуйка, бразилски орехи, банани, авокадо и бобови растения.
По правило е най-добре да предпочитате и купувате пресни храни, защото в тях се съдържа най-много и най-качествен витамин В. Избягвайте преработените храни и се старайте да приготвяте храната здравословно чрез печене, задушаване или варене и стойте далеч от пърженето. Витамините от група В са и с доказани ползи при протичане на нормална бременност.