За ползите от нейно величество шипката
Тези червени плодчета от векове са използвани заради лечебните си свойства под формата на чайове и сиропи. Високото съдържание на витамин С ги прави отличен стимулант на имунната система, затова са предпочитани за предотвратяване или лечение на настинка.
Киселините и пектинът в плодовете са лек диуретик и слабително. Затова шипков чай се използва за подобряване и облекчаване на симптомите на бъбречни заболявания или в случай на запек, стомашни спазми, киселини, а също и камъни в жлъчката, проблеми с жлъчния мехур, подагра и инфекции на пикочните пътища.
Шипките са много полезни и за кожата заради своите стягащи качества. Освен това плодчетата имат способността да регенерират нови кожни клетки, а това може да се използва за лечение на белези, акне и изгаряния. Шипките имат високо съдържание на витамин А, наричан и "кожният витамин", защото се грижи за нея и я поддържа еластична и подхранена, редуцирайки бръчките и следите на времето.
Витамин А в шипките е полезен и за имунната система и помага за предотвратяване на инфекции и вируси. Противовъзпалителните свойства на шипката са изследвани и за лечение на рани и възпаления и са в помощ на болни от ревматоиден артрит.
Плодчетата съдържат голямо разнообразие от антиоксиданти: каротеноиди, флавоноиди, полифеноли и катехини, което ги прави полезни за превенция на онкологични заболявания. Същите тези антиоксиданти са от полза и за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. Шведски и норвежки специалисти откриват, че шипката намалява високото кръвно и холестерола - основни фактори за болести на сърцето.
Учени са изследвали и качествата на шипката по отношение на диабет и се оказва, че шипката може да бъде от полза и за това коварно заболяване. В плода има вещества с хипогликемично и също антидиабетично действие.