Маракуята - диетично средство и природно успокоително
Може да се консумира сурова, като се обели, но също така е много подходяща за сок, чудесна добавка към коктейли, сладолед и други десерти. Жълтият и оранжевият сорт се използват в хранителната промишленост заради по-голямата киселинност на плодовете.
Маракуята е една чудесна възможност за тези, които искат да се поддържат във форма, защото е нискокалорична храна, богата на витамини и минерали, които помагат на организма.
За тези, които не са запознати с ползите от плода, ще кажем, че маракуята е естествено успокоително. Тя е много богата на витамин B комплекс и C, а те са сред отговорните за поддържане на емоционалното и психическото здраве на човек.
Също така съдържа витамин А, който противодейства на свободните радикали, предотвратявайки преждевременното стареене. В плода има и множество минерали, като например желязо, натрий, калций и фосфор. Комбинацията от всички хранителни вещества дава на маракуята антиоксидантна мощ, подобряваща функциите на организма и запазва кожата млада за по-дълго време.
В един плод има средно 28 калории, което го прави приятел на диетите. За сравнение - в една круша има около 68 калории, а в авокадото - 160. Така че вие можете да консумирате на воля маракуя, без да се притеснявате, че това ще се отрази на кантара.
Плодът е идеален за хората, които обичат по-кисели плодове, а освежаващият му вкус го прави идеален за похапване между основните хранения. Можете да консумирате маракуята, като смесите вътрешната част на плода с малко кисело мляко и ще получите вкусна и здравословна закуска.