10 причини защо черният шоколад е полезен за здравето
Шоколадът е наличен в няколко вида, в зависимост от съотношението на какао, използвано за направата му, както и количеството захар и други съставки, добавени към сместа. Трите основни вида шоколад са тъмен, бял и млечен шоколад. Черният шоколад се счита за най-здравословен, защото съдържа най-високи нива на флавоноиди, които действат като антиоксиданти.
Те са вещества, които могат да защитават организма срещу увреждане на клетките от молекули, известни като "свободни радикали". Това са нестабилни молекули, които увреждат органите и клетките на организма и водят до стареене. Антиоксидантите в черния шоколад помагат в битката с тях.
Вижте 10 ползи за здравето от тъмния шоколад:
1. Намалява риска от сърдечни заболявания. Както ябълките, така и тъмният шоколад съдържа флавоноиди, които са съединения, действащи като антиоксиданти. Антиоксидантите защитават организма от стареене, причинено от свободните радикали, водещи до сърдечносъдови заболявания.
2. Стабилизира кръвната захар. Споменатите вече флавоноиди могат да намалят инсулиновата резистентност, като увеличават способността на тялото да използва инсулина ефективно. Черният шоколад също има нисък гликемичен индекс, което означава, че няма да увеличи нивото на кръвната захар.
3. Понижава кръвното налягане. Черният шоколад е богат на минерали като мед и магнезий. Те спомагат за нормализиране на кръвното налягане. Проучвания показват, че яденето на малки количества тъмен шоколад 2-3 пъти седмично могат значително да допринесе за по-ниско кръвно налягане.
4. Намалява холестерола. Изследвания показват също, че полифенолите, на които е богат тъмният шоколад, могат да намаляват нивата на LDL (лошия) холестерол с до 10 на сто.
5. Подобрява настроението. Черният шоколад съдържа различни вещества, които могат да стимулират производството на ендорфини, химикали в мозъка, известни за подобряване на настроението и облекчаване на стреса.
6. Защитава кожата. Изследователи са установили, че флавоноидите в тъмния шоколад осигуряват значителна защита от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.
7. Предотвратява инсулт. Високото ниво на флавоноиди, специално епикатехин, доказано защитава мозъка. Проучване на шведски специалисти разкрива, че жените, които ядат повече от 45 грама шоколад седмично, имат 20% по-нисък риск от инсулт.
8. В помощ при анемия. Флавоноидите са полезни също при лечение на хора, страдащи от анемия.
9. Подобрява зрението. Последните проучвания в университета в Рединг са показали, че флавонолите, присъстващи в тъмния шоколад, могат да помогнат за подобряване на притока на кръв към мозъка.
10. Подобрява когнитивната функция. Тъй като тъмният шоколад увеличава притока на кръв към мозъка, консумацията му може да помогне за подобряване на когнитивната функция.