9 съвета, с помощта на които да намалим риска от рак
Макар нито една храна да не може да предотврати рак, редовната консумация на някои може да намали значително риска от появата му. Според специалисти е добре в хранителния план да се постигне баланс от най-малко две трети растителни храни и не повече от една трета животински протеин.
1. Наситени цветове срещу рак. Правилото в природата е, че колкото по-богати на цвят са плодовете и зеленчуците, толкова повече са хранителните им вещества. А това увеличава и антираковите им способности. Яжте разнообразни плодове и зеленчуци, особено тъмнозелени, червени и оранжеви, с чиято помощ ще намалите и наднорменото тегло. Именно то е сред рисковите фактори за онкозаболявания.
2. Фолиевата киселина намалява риска от рак. Фолиевата киселина е важен витамин, намаляващ риска от рак на дебелото черво, ректума, и гърдата. Можете да го откриете в изобилие в пълнозърнести храни, както и в портокалов сок, ягоди и пъпеши. Добри източници са и аспержи и яйца, боб, слънчогледово семе, спанак или маруля.
3. Бъдете разумни с месото. Ако от време на време си хапвате месо, няма проблем, но ако прекалявате с консумацията на месни изделия и особено преработени колбаси, можете сериозно да увеличите опасността от рак на стомаха и на дебелото черво.
4. Доматите са приятел! Много изследвания сочат, че доматите намаляват риска от няколко вида рак. Специалистите смятат, че това се дължи на ликопена в доматите, придаващ им червения цвят.
5. Зеленият чай - задължителен. Многобройни изследвания са се занимавали със свойствата на зеления чай. Според тях той може да помогне в защитата от рак на дебелото черво, черния дроб, гърдата и простатата. Той също има подобни ефекти в белодробната тъкан и кожата.
6. Гроздето пречи на рака. Ресвератролът в червеното и лилавото грозде е силен антиоксидант, чиито противовъзпалителни свойства могат да помогнат в превенцията срещу рак.
7. Пийте вода и пресни плодово-зеленчукови сокове. Освен за утоляване на жаждата и за функциите на целия организъм, водата може да е част от схемата за битка с рака. Експертите посочват, че водата може да разреди потенциални канцерогенни агенти в пикочния мехур.
8. Не забравяйте подправките! Подправки като куркума и джинджифил имат доказани качества срещу рака. Куркуминът в куркумата може да потисне трансформацията, пролиферацията и инвазията на ракови клетки в много онкологични заболявания.
9. Начинът на готвене също има значение. Приготвянето на месото може да е от значение. Пърженето, особено на много висока температура, образува химикали, увеличаващи риска от рак. При варене или готвене на пара се отделят по-малко от тези химикали. Когато приготвяте месо, не забравяйте да добавите към него много зеленчуци, най-вече зеленолистни.