Киноата - защо я наричат суперхрана?
А какви са ползите за здравето от тези малки семенца? Тя е богата на много антиоксиданти и може да е част от безглутенови хранителни режими. Редовната й консумация намалява риска от възникване на:
- сърдечно-съдови заболявания; - диабет тип 2; - хемороиди; - запек; - високо кръвно налягане; - рак на дебелото черво; - наднормено тегло.
Какво съдържат тези ценни семенца? Този зърнен продукт е богат източник на протеини, съдържащи всички основни аминокиселини. В киноата има и двойно повече фибри от другите популярни семена, което е особено важно за храносмилателния тракт и за редовното изхождане, както и за загуба на тегло. В тази култура се съдържат и много минерали, най-вече магнезий, като само в 1 чаша неварена киноа има 83% от предложените дневни дози от минерала. Освен това в нея има и желязо - в 1 чаша има около 44% от препоръчителните дневни дози, което прави киноата чудесна храна за хората, страдащи от желязодефицитна анемия.
Друг важен елемент в съдържанието на зърнената култура е рибофлавинът (витамин В2) - и той като магнезия може да помогне за предотвратяване и намаляване на главоболието и мигрената. Киноата не съдържа глутен и се усвоява лесно от организма, а освен това е с високо съдържание на манган. Манган е антиоксидант, който помага да се предотврати увреждане на митохондриите по време на производство на енергия, както и за защита на червените кръвни клетки и други клетки от увреждане от вредните свободни радикали. Киноата съдържа и лизин, който е от съществено значение за растежа и възстановяването на тъканите.