Астаксантин - що е то и какви са ползите му?
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Астаксантинът е каротеноид - органичен пигмент, който се среща в някои водорасли и риби. На него се дължи розовият цвят на сьомгата и пъстървата. Използва се в кулинарията като оцветител. Тук ще ви представим някои негови полезни свойства - още няколко причини да хапвате повече морска храна.
Антиоксидант
Като всички каротеноиди, астаксантинът е антиоксидант. Той засилва имунната система и премахва токсините. Според някои изследвания веществото намаля риска от рак на гърдата, но има нужда от още и по-категорични проучвания.За здрава и красива кожа
Астаксантинът е полезен и за най-големия ни орган - кожата. Приеман орално или нанасян върху нея, той заглажда бръчките и прикрива старческите петна. Използва се като съставка в някои кремове и мазила.За повече издръжливост
Астаксантинът подобрява използването на мастните киселини в тялото. По този начин веществото засилва издръжливостта и намаля риска от увреждане на мускулите и костите.При болка в ставите
Някои проучвания сочат, че астаксантинът може да намали възпаленията и болките, свързани с артрита. Резултатите не са категорични, но това не е причина да консумирате по-малко риба... и да се лишите от полезните вещества, които съдържа.Източници: healthline.com; webmd.com