Червеното цвекло - защо е една от най-полезните за здравето ни храни?
Ето 12 причини защо трябва да включите повече цвекло във вашето здравословно меню:
- Цвеклото съдържа витамините от група В и протеините, които подсилват стените на капилярите.
- Знаете ли, че цвеклото съдържа полифеноли и беталаини? Да, те са тези силни съставки, които предотвратяват вредата от свободните радикали и оксидативния стрес.
- Цвеклото съдържа високи нива на кобалт, който спомага за формирането на витамин В12. Този витамин се произвежда от чревната микрофлора. Производството на еритроцити на практика е невъзможно без витамин В12 и фолиева киселина.
- Този изключително здравословен зеленчук има богат минерален състав. Калият и фолатът предпазват сърцето, магнезият подсилва костите, желязото и фосфорът стимулират енергията, медта бори свободните радикали, а йодът участва в биосинтеза на щитовидните хормони.
- Можете да използвате цвеклото да изчистите от токсините от организма си.
- Учени казват, че трябва да консумирате цвекло всеки ден, за да подмладите тялото си. То е богато на фолиева киселина, което спомага за създаването на нови клетки.
- Диетичните фибри стимулират храносмилането.
- Ще бъдете приятно изненадани, когато разберете, че цвеклото е пълно с бетацианини, които се борят активно с разстежа на раковите клетки.
- Консумацията на този зеленчук ще повиши нивото на витамин D в организма ви.
- Приемът на повече цвекло гарантирано ще забърза вашия метаболизъм.
- Знаете ли, че цвеклото съдържа повече пектин от морковите? Тази съставка спомага за елиминирането на радиоактивните и тежки метали от тялото ви. Той още предотвратява разпространението на опасни чревни бактерии и различни заболявания.
- Цвеклото е богато на нитрати. Когато зеленчукът е погълнат в тялото, нитратите се превръщат в нитрити. Те са от голяа полза в предотвратяването на деменция. Скорошно изследване доказа, че нитритите отварят кръвоносните съдове и осигуряват нормалния кръвен поток. Това спомага на кислорода да достига там, където липсва.