Ечемикът е от полза при диабет и при други болести
Последните изследвания показват, че той регулира кръвната захар, което го прави полезен за диабетиците. Ползите за здравето на ечемик са най-вече заради осемте незаменими аминокиселини, които се съдържат в него. Това означава, че тя осигурява пълноценен протеин на вашето тяло.
Много от най-сериозните заболявания през последните години се дължат до голяма степен на липсата на основни хранителни вещества. Едни от най-често забравяните са фибрите. Ечемикът е отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, което ви гарантира добро здраве в дългосрочен план.
Ечемикът може да се добавя към различни храни като салати, супи, яхния, а дори и с пиле или друг вид месо. Консумацията му е много полезна за поддържане на здраво дебело черво. Чрез поддържане на червата стомахът е чист от токсини, а това значително намалява шансовете за рак на дебелото черво и хемороиди. Ечемикът и други богати на фибри храни предотвратяват и жлъчните камъни.
Консумацията му намалява и риска от остеопороза заради съдържанието на фосфор и мед. В него има и манган, който също е от поза за здравината на костите, както и при желязодефицитна анемия.
Друга полза от ечемика е, че укрепва имунната система заради съдържащия се в него витамин С, който е двойно повече от този в портокалите. Желязото пък подобрява кръвния обем и предотвратява анемия и умора. Тя помага за правилните бъбречни функции и за развитието на клетките на тялото. Освен това ечемикът съдържа мед, която образува хемоглобин и еритроцити.
Ечемикът запазва и еластичността на кожата, защото е добър източник на селен. Освен това подобрява работата на сърцето, панкреаса и имунната система. Недостигът на селен може да доведе до рак на кожата, дебелото черво, простатата, черния дроб, стомаха и гърдата. Лошият холестерол също може да се редуцира благодарение на вече споменатите неразтворими фибри, което намалява риска от сърдечносъдови болести.