Как да бъдем енергични с помощта на храната?
Един от най -добрите начини да водите здравословен начин на живот и да поддържате здравословно тегло е да ядете храна, която поддържа енергийните ви нива през целия ден. Следващият списък сме подготвили храни, които са избрани заради способността им да доставят на тялото енергия.
Някои от храните осигуряват бавно освобождаваща енергия от здравословни въглехидрати, които са основният енергиен източник на тялото. Други съдържат редица важни витамини и минерали, участващи в процесите на производство на клетъчна енергия в организма.
Включени са и качествени източници на протеини, тъй като те са необходими за поддържане на телесните тъкани, включително мускулите.
Ето и списък на храните за повишаване на вашата енергия. В прехода между сезоните и особено между лято-есен- зима е много важно да подберете правилната храна, нали знаете, храната може да бъде лекарство. Приятно четене.
- Овесена каша
Овесените ядки са един от най-добрите източници на бавно освобождаваща се енергия от сложни въглехидрати с нисък GI, които да ви поддържат цяла сутрин. Също така чудесен източник на витамини от група В, които са необходими за превръщането на храната в енергия. - Спанак
Спанакът е с високо съдържание на желязо, магнезий и калий. Желязото пренася кислород около тялото, необходим за производството на енергия. Магнезият играе жизненоважна роля в производството на енергия и заедно с калия е важен за нервната и мускулната функция. - Сладки картофи
Сладките картофи са фантастичен източник на сложни въглехидрати, заедно с желязо, магнезий и витамин С. Те се препоръчват като заместител на обикновените картофи, особено, ако се занимавате със спорт. Тами Абрахам, играчът на Рома, не започва деня си без сладки картофи. Експертите по футболни залози са сигурни, че така той поддържа перфектна форма за престоящия двубой между Рома и Удинезе с коефициент 1.53 за победа на Рома. За Абрахам е важно да консумира сладки картофи, тъй като в тях се съдържа Витамин С, който е необходим за транспортиране на мазнини в клетките на тялото за производство на енергия. - Яйца
Яйцата са пълноценен протеин (съдържащ всички основни аминокиселини), витамини от група В, здравословни мазнини и някои витамин D. Те също така осигуряват холин, предшественик на невротрансмитера ацетилхолин, който активира скелетните мускули. - Плодове
Плодовете осигуряват естествени захари, които бързо се абсорбират в кръвта за миг (но без „катастрофата на захарта“, която получавате, след като ядете рафинирана захар). Плодовете също са с високо съдържание на фибри, витамини и антиоксиданти. Редовната консумация на кайсии подобрява паметта, здравето и концентрацията. - Бадеми
Ядките са енергийно плътни поради високото си съдържание на здравословни мазнини. Те също са с високо съдържание на витамини и минерали. Накисването на ядки във вода за една нощ ги „активира“ (стартира процесът на покълване или покълване), което увеличава хранителната стойност още повече и ги прави по -лесни за смилане. Може да се комбинират с кисело мляко, да направите суров сладкиш или просто да ги хапнете без нищо. - Соя
Соевите зърна са с високо съдържание на протеини, витамини от група В, мед и фосфор. Медта и фосфорът участват в превръщането на храната в енергия и освобождаването й в клетки, така че тя да е достъпна за използване от организма.