Как витамин С помага на здравето ни?
Витамин С е един от най-важните витамини за човешкото тяло. Той е водоразтворим и е мощен антиоксидант за синтеза на колаген, който спомага подсилване на кръвоносните съдове и мускулите. Човешкото тяло не е в състояние да генерира витамин С. Ето защо трябва да го получава чрез храна и други добавки.
Най-важните източници на витамин С са цитрусови плодове като портокали и лимони, а също грозде, ягоди, малини, зеле, карфиол, листни зеленчуци, червени чушки, картофи, броколи, люти чушки, кресон, магданоз, брюкселско зеле. Готвенето на храната при ниски температури и за кратко време е важно, за да се запази витамин С в продуктите.
Какви са здравните ползи от витамин С?
1. Превенция на скорбут. Скорбутът е болест, породена от недостатъчен прием на витамин C. В миналото моряците са страдали от тази болест, защото не са приемали пресни плодове и зеленчуци. Симптомите на скорбут се появяват в резултат на отслабването на съединителната тъкан, костите и кръвоносните съдове, които включват колаген. Витамин С, като мощен антиоксидант, е необходим за производството на колаген.
2. Лечение на обикновената настинка. Витамин C подобрява имунната система на тялото, което ни предпазва от настинки и кашлица. Той улеснява абсорбцията на желязо и следователно укрепва резистентността на организма към инфекции и вируси.
3. Намаляване на високото кръвно. Хората с високо кръвно налягане са изложени на повишен риск от развитие на сърдечносъдови заболявания. Редовен прием на витамин С помага за понижаване на хипертонията.
4. Помага за вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове). Лечение с витамин С води до правилното разширяване на кръвоносните съдове в случаите на атеросклероза, конгестивна сърдечна недостатъчност, висок холестерол, ангина пекторис, високо кръвно налягане. Резултатите са установили, че добавки с витамин C подобряват дилатация на кръвоносните съдове и предпазват здравето на сърдечносъдовата система.
5. Подпомага лечението при токсичност с олово. Оловната токсичност е тежък здравословен проблем, откриван най-вече при деца в градските райони. В някои от тях са установени анормално развитие и растеж при излагане на олово. Те развиват поведенчески проблеми, когнитивни увреждания, а също така са склонни да имат по-нисък коефициент на интелигентност. Това може да повреди бъбреците и да повиши кръвното налягане при възрастни. Добавките от витамин С могат да намалят нивото на олово в кръвта.
6. Помага в лечението на катаракта. Катарактата е едно от най-често срещаните очни заболявания. Намаляването на нивото на витамин С в лещата на човешкото око е установено по-често при пациентите с катаракта. Увеличаването на приема на витамин С увеличава притока на кръв към очната област.
7. Намалява риска от рак. Изследователите са установили, че по-високата консумация на пресни зеленчуци и плодове, които са богати на витамин С, имат много по-нисък риск от различни видове рак. Изследванията също показват, че увеличената консумация на витамин С е свързана с намалена възможност за рак на белите дробове, устата, гласните струни, гърлото, дебелото черво, ректума, стомаха и хранопровода.
8. Държи инсулта далеч. Витамин С помага за намаляване на риска от инсулт. Режим, богат на плодове и зеленчуци, доставя добро количество витамин С, който поддържа кръвното налягане в граници. Той също така предпазва организма от свободните радикали, които могат да бъдат причина за инсулт.
9. Подобрява настроението. Витамин С играе ключова роля в производството на невротрансмитери, като норепинефрин. Те се отразяват на настроението на човек и са от решаващо значение за правилното функциониране на мозъка.
10. Подобрява имунитета. Имунитетът е друго важно предимство на този витамин. Витамин С е широко изветен със своя принос за имунната система на организма и неговото стимулиране на белите кръвни съдове.
11. За зарастване на рани. Витамин С помага за лечението на рани. Той улеснява растежа на съединителната тъкан, което ускорява процеса по зарастването на раната.
12. За контролиране на астма. Аскорбинова киселина също помага за намаляване на симптомите на астма. Това помага за предпазване от вредното въздействие на замърсяването в човешкото тяло, което често води до симптомите.
13. В помощ на болните от диабет. Една от главните причини за диабет, както е установено от различни изследвания, е ниски нива на витамин С. Той е полезен, защото помага при обработката на инсулин и глюкоза.
14. Предотвратяване на сърдечни болести. Адекватни количества витамин С са от съществено значение за защитата на кръвоносните съдове от вредите, които свободните радикали могат да им причинят. Това може да бъде една от основните причини за атеросклероза. Витамин С действа като превантивно средство на тази болест на сърцето, както и на различни други сърдечни проблеми.