Какво е общото между боровинките, червеното цвекло и червеното вино?
И трите съдържат биологично активни вещества със силно изразено антиоксидантно действие, наречени антоциани. Ползата от антоцианите за поддържане на здравето, забавяне на стареенето и предпазване от възпалителни и сърдечно-съдови заболявания вече е клинично доказана. Вече е известно, че основният фактор в остаряването и свързаните с него заболявания са процесите на окисление. Затова е много важно да противодействаме на разрушителното действие на свободните радикали върху структурите на човешкия организъм. С напредването на годините тялото става все по-малко устойчиво на многобройните атаки на свободните радикали и нараства необходимостта от прием на вещества с антиоксидантно действие. Към полезните ползи от антоцианите се включва и способността им да запазват младежкия вид на кожата. Те неутрализират ензимите, които разрушават колагена и съхраняват еластичността и свежия вид на кожата. Освен това запазения колаген извършва протекция на сърдечно-съдовата система и забавя развитието на зрителните увреждания, характерни за напредналата възраст. Ако искате да изглеждате и да се чувствате млади, антоцианите от оцветените в червено и синьо плодове и зеленчуци трябва да присъстват в ежедневното ви меню. Не пропускайте да поставите в чинията къпини, череши, боровинки, малини, нар, червено грозде, червено цвекло, сини сливи, годжи бери. Не подминавайте, разбира се, и червеното вино!