Сладките картофи - вкусна експлозия от витамини и минерали
1. Те са с високо съдържание на витамин В6. Витамин В6 помага за намаляване на химикала хомоцистеин в телата ни. Хомоцистеинът се свързва с дегенеративни заболявания, включително сърдечни болести.
2. Добър източник на витамин С. Докато повечето хора знаят, че витамин С е важен за предотвратяване на настинки и грипни вируси, малко хора са наясно, че този витамин играе важна роля за костите и зъбите, храносмилането и образуването на кръвни клетки. Той ускорява зарастването на рани, произвежда колаген, който помага да се поддържа младостта и еластичността на кожата и е от съществено значение срещу стреса. Витамин С е свързан и със защитата на тялото ни срещу токсини, които могат да бъдат свързани с рака.
3. Те са добър източник на витамин D, който помага за изграждане на здрави кости. Витамин D е важен за имунната система и общото здравословно състояние по това време на годината. Най-големият източник е слънцето, затова е важно да се излагаме всеки ден на слънчева светлина. Витамин D играе важна роля в нашите енергийни нива, настроение и помага за изграждането на здрави кости, сърце, нерви, кожа, зъби и за поддържане на щитовидната жлеза.
4. Съдържат желязо и поддържат здрава имунна система. Повечето хора са наясно, че се нуждаем от минерала желязо, за да имаме достатъчно енергия, но желязото играе и други важни роли в тялото ни, включително и за производството на червени и бели кръвни клетки, устойчивост на стрес, правилни имунни функции и други.
5. Добър източник на магнезий, който е минералът против стрес. Магнезият е необходим за здрави артерии, кръв, кости, сърце, мускули, както и за нервните функции. Експерти изчисляват, че повече от половината хора по света страдат от дефицит на магнезий.
6. Те са източник на калий. Калият е един от най-важните електролити, които помагат за регулиране на пулса и нервните сигнали. Подобно на други електролити, калият изпълнява много важни функции, някои от които включват регулиране на мускулните контракции, намаляване на подуването и защита и контрол на дейността на бъбреците.
7. Сладките картофи са полезни при диабетици. Сладките картофи са естествено сладки на вкус, но техните естествени захари се освобождават бавно в кръвния поток, което помага да се осигури балансиран и редовен източник на енергия, без скокове на кръвната захар, свързани с умора и повишаване на теглото.
8. Сладките картофи помагат за предотвратяване на рак и предпазват от ефектите на стареенето. Оранжевият цвят показва, че те са с високо съдържание на каротеноиди като бета каротин и други каротеноиди. Те помагат за укрепване на нашето зрение и стимулират имунитета ни. Освен това са мощни антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на рак и предпазват от ефектите на стареенето.