Племето Хунза, в което не боледуват от рак
Британският лекар д-р Робърт Маккарисън съобщава, че при Хунза няма известни случаи на онкологични заболявания, а също и че хората имат богата реколта от кайсии, които сушат на слънце и широко употребяват.
Те не консумират вносни храни и се хранят от своята собствена реколта. Хората от племето винаги консумират сурови плодове и зеленчуци, сушени кайсии, ядки, различни зърнени храни като елда, просо и ечемик, мляко, яйца, бобови растения и рядко сирене и те никога не ядат закуски. Хората там ядат малко и се движат по цял ден. По традиция хората от племето не ядат почти нищо за период от 2 до 4 месеца, като наблягат на сок от сушени кайсии.
Медицински експерти твърдят, че този период на гладуване и техният хранителен режим е от решаващо значение за здравето и дълголетието им. Смята се, че голямото количество кайсии е причината те да не страдат от рак. Кайсиевите ядки съдържат витамин В17, който е известен като мощен антираков агент.
Говори се, че някои хора от племето са живели до 150 години. Заради здравословния начин на живот и здравословното хранене те изглеждат по-млади. Освен това хунзите пият алкална и йонизирана вода, която естествено се намира в хималайската долината. Хунзите пият директно от ледникови потоци, а водата е свежа, ободряваща и подмладяваща.