Празът - подценяван, но много здравословен
Кои са здравните ползи на праза?
1. Има противоракови свойства. Празът е добър източник на алил сулфиди, които доказано намаляват риска от развитие на някои видове рак, особено на стомаха, простатата и рак на дебелото черво.
2. Предпазва от сърдечни заболявания. Няколко проучвания са показали, че членовете на семейството, включително и празът, имат ефект на понижаване на кръвното налягане и могат да помогнат за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания като атеросклероза, инсулт и сърдечна недостатъчност.
3. Бори се с инфекциите. Празът действа като антисептично средство и може да помогне в борбата на тялото срещу инфекции.
4. Подобрява здравето на храносмилателната система. Празът е една от малкото храни, съдържащи пребиотици, вид добри бактерии, необходими за по-добро усвояване на хранителните вещества. Те премахват вредни отпадъци от организма, стимулират перисталтиката и отделят храносмилателни течности, подобрявайки по този начин храносмилателната функция.
5. Поддържа здравословни нива на холестерола. Редовен прием на праз се свързва с намаляването на лошия (LDL) холестерол и повишаване нивото на добрия (HDL) холестерол.
6. В полза при бременност. В праза се съдържа значително количество фолиева киселина. Консумацията й по време на бременност доказано намалява риска от дефекти на невралната тръба.
7. За укрепване на костите. Празът е богат източник на калций и магнезий, и двата от които са от съществено значение за здравето на костите.
8. За предотвратяване на анемия. Благодарение на съдържанието на желязо, празът може да помогне за предотвратяване на различни видове анемия, особено желязодефицитна. Също така е богат на витамин С, а това е от полза за по-доброто усвояване на желязото в организма.