Виното - божествената напитка с много ползи за здравето
Дори гръцкият лекар Хипократ твърди, че виното има много лечебни качества. Католически монаси през Средновековието също употребяват виното за широк диапазон от болести. Вижте какви ползи има от божествената напитка...
1. Забавя мозъчния упадък. Изследване отпреди 10 години на Колумбийския университет открива, че мозъците на въздържателите остаряват драстично по-бързо от тези на умерените консуматори.
2. Намалява риска от рак на дебелото черво. 1-2 чаши вино на ден, особено червено, показва намаляване на риска от рак на дебелото черво с 45%. Това сочи изследване на университета "Стоуни Брук", включващо над 2000 човека за 4-годишен период.
3. Редуцира риска от катаракта. Хората, които пият вино в умерени дози, са с до 43% по-малко застрашени да развият катаракта в сравнение с хората, пиещи бира. Това сочат данни на изследване от Исланди от 2003 г.
4. Насърчава дълголетието. В сравнение с пиещите бира или спиртни напитки, пиещите вино имат по-нисък процент на смъртност с около 1/3. Това твърди финландско изследване на 2000 човека за 29-годишен период. Виното намалява риска от диабет тип 2 в сравнение с въздържателите, при това с цели 30%.
5. Намалява риска от сърдечни заболявания. Червеното вино съдържа процианиди, които предпазват от сърдечносъдови заболявания. Вината, произвеждани в Югозападна Франция и Сардиния, съдържат повече процианиди, отколкото другите вина, продавани по света.
5. Редуцира риска от инфаркт. В сравнение с въздържателите, консуматорите на вино, които страдат от високо кръвно налягане, са 30% по-малко застрашени да получат сърдечен удар.
6. Понижава риска от инсулт. Доказано е, че хората, пиещи умерено количество вино, е с 50% по-малко вероятно да получат инсулт вследствие на тромб.